09:50
08.04.2021

На Львівщині суд звільнив терориста, який стріляв в працівників СБУ

Злочинці склали поетапний план злочинних дій, спрямованих на захоплення державної влади

У Жовківському суді відбулось засідання, на котрому звільнили від покарання одного з учасників злочинного терористичного угрупування.

Про це пише Жовква сьогодні, повідомляють Львівські новини.

Відповідна Ухвала від 29.03.2020 року прийнята суддею Жовківського районного суду Мікулою В. Є.

Злочинці склали поетапний план злочинних дій, спрямованих на захоплення державної влади. Зокрема, вони хотіли підірвати залізничні колії у трьох різних напрямках від обласного центру, міста Львова, захопити державний лад у районах Львівської області, та створити партизанське угрупування з метою рейдерства, та шахрайства.

Затримали учасників «на гарячому» під час закладання вибухівки біля Дублян.

Зокрема, у Жовківському суді 29 березня розглядалось питання звільнення від покарання одного з учасників угрупування, а саме Шпіка Василя Зіновійовича, котрий під час затримання чинив опір та стріляв у працівника СБУ.

Відповідно до Ухвали Жовківського районного суду від 29.03.2020 року, суддя Мікула В. Є. звільнив Василя Шпіка від відбування покарання, призначеного вироком Шевченківського районного суду м. Львова, у зв’язку із закінченням іспитового терміну.

Відповідно до вироку Шевченківського районного суду від 28.02.2018 року, учасники змови повинні були сформувати так звані «осередки», підшукати учасників та забезпечити їх зброєю і матеріальними ресурсами.

Перейти до захоплення державної влади злочинці планували на рівні районних центрів Львівської області, розташованих у лісистій місцевості у містах Турка, Старий Самбір та Сколе.

Також зазначається, що угрупування незаконно закупило, та зберігало зброю, та вибухові речовини, а саме пістолети, гранати, гранатомети, електродетонатори, автомат Калашникова, та інше. Зокрема зберігали зброю та вибухівку злочинці за совї місцем проживання у Львові, а саме на вул. Куліша 45, Величковсього 4, на вул. Новій (Довбуша) 96 у с. Малехів Жовківського району, та на вул. Дороша 96.

Зокрема, один з «схронів» угрупування знаходився поблизу гори Ключ, поблизу с. Нижнє Синьовиднє Сколівського району. Там угрупування зберігало гранату РГД-5 із запалом.

Зокрема, вогнепальну зброю зловмисники переховували за місцем проживання одного з зловмисників, на вул. Дороша 96.

Під час операції затримання, на вул. Малиновій у м. Дубляни Жовківського району, під час закладання вибухівки, один із затриманих, поранив працівника СБУ, здійснивши чотири постріли.

У пояснені в суді, учасник терористичного угрупування визнав свою вину частково, та зазначив що після повернення із зони АТО, де він брав участь у бойових діях із захисту української держави, він вирішив зайнятись боротьбою із незаконним вивезенням лісу з території України.

“Ним також була зібрана інформація про прикордонні пости, через які могли б переправляти незаконно ліс з України. Ця інформація, на його думку, могла пригодитись у випадку захоплення таких об’єктів сепаратистами для можливої протидії цьому. До участі в цих діях залучились і інші знайомі хлопці, які є патріотами держави і хотіли долучитись до позитивних змін в ній. Всі разом на горі «Ключ» вони облаштували два тайники, де були невеликі запаси їжі та граната, без конкретного умислу на їх використання. 30 червня 2016 року вони відмовились від вчинення терористичних актів. Що стосується різних видів вогнепальної зброї, пристроїв та складових до зброї, які були у нього вилучені, то дійсно такі були привезені ним із зони АТО в якості трофеїв”, – зазначається в вироку суду.

Інший учасник організації, зазначив що зі співучасниками злочину, з позивними «Чех», «Велес», «Художник», «Бомбер» познайомились в зоні АТО. Також він зазначив що вони обговорювали тему здійснення вибухів на залізничних коліях для того, щоб припинити незаконний вивіз лісу та привернути увагу до цієї проблеми збоку ЗМІ та народних депутатів. Проте, при затриманні він не здійснював ніяких дій пов’язаних з терористичним актом, а вистрілив в працівника СБУ через свою психологічну неврівноваженість у зв’язку з контузію яку отримав в зоні АТО.

“Із собою він мав пістолет марки «Форт» з патронами травматичної дії. Цей пістолет він завжди носив із собою після повернення із зони АТО, з метою самозахисту. Він зауважив, що за ним рухається якийсь автомобіль, який потім засліпив його фарами. Оскільки не відчував за собою якоїсь вини з тим, щоб його переслідували правоохоронні органи, зробив висновок, що це можуть бути якісь злочинці. Під час бойових дій в зоні АТО у нього була контузія, тому у нього є психологічна неврівноваженість особливо в екстремальних ситуаціях. Він вистрілив, як йому здалось, вверх, після чого вистрілили в нього. В той момент він не зрозумів, хто його затримує, бо особи були одягнені в цивільному”, – уривок пояснення із вироку суду.

У поясненнях працівника СБУ, котрий під час затримання був поранений, зловмисник з рюкзаком рухався в сторону навчального закладу у м. Дубляни, під час затримання підозрюваного, працівник СБУ позначив себе голосом «СБУ!Стояти!» після чого у відповідь зловмисник відкрив вогонь у бік правоохоронців.

“Він позначив себе голосом – «СБУ! Стояти!». Підозрюваний швидко розвернувся, тримаючи в руках зброю. Сказав, що всіх взірве, після чого почав стріляти. Після пострілів працівник СБУ відчув біль в нозі.Оскільки підозрюваний не зреагував на його заклик припинити вогонь, він відкрив вогонь зі штатного пістолета по нижньому силуету підозрюваного. Усі події тривали 3-4 сек. Після припинення вогню було вимкнуто фари автомобіля і стало чути голос підозрюваного, який просив не стріляти. Внаслідок пострілу працівник СБУ отримав кульове поранення в ногу. Пізніше стало відомо, що підозрюваний стріляв з травматичної зброї та у ній заклинив патрон”, – уривок з вироку суду.

Варто зазначити, у конфіскованих речах, зокрема ноутбуку, правоохоронці знайшли докази змови, та дій на захоплення державної влади, створення групи помічників, здобуття необхідного озброєння, етапи здійснення партизанської боротьби.

Зокрема, у текстовому файлі ноутбука, складеному зловмисниками у 2015 році, викладено план реалізації змови захоплення державної влади у районних центрах. Планом передбачались етапи підготовки до партизанської боротьби, відбір учасників партизанського загону, облаштування для партизанських загонів криївок, тайників.

Створений загін в складі 10 осіб шляхом розбійних нападів повинен був викрадати зброю у поліцейських та кошти в інкасаторів для матеріального забезпечення руху. Після досягнення значної кількості учасників загони заплановано перетворити у революційну армію з метою захоплення міст Сколе, Турка, Старий Самбір. На захоплених територіях передбачалось введення своїх порядків, введення революційного податку та проведення добровільної мобілізації.

Також зазначається що отримувати кошти вони планували за допомогою шахрайства, псевдорекету, шопліфтінгу, скриньок збору допомоги на потреби добровольчих батальйонів, участі у замовних мітингах, пограбуваннях.

Попри всі пояснення і докази котрі були надані суду, двох учасників терористичної організації Шевченківський суд виправдав.

“Суд вважає, що ОСОБА_11 та ОСОБА_3 слід виправдати за ч. 1 ст. 109 КК України за недоведеністю їх винуватості у вчиненні зазначеного кримінального правопорушення”, – уривок з вироку.

Окрім того, ще трьом учасникам організації суд визнав обставити що пом’якшують покарання, а саме наявність одного з них на утриманні малолітньої дитини, відсутність судимостей, позитивні характеристики з місця проживання, навчання та військової служби в зоні АТО, а також вчинення злочинів у неповнолітньому віці

Зокрема, одного з учасників під прізвищем Парамущак суд визнав винним, та призначив 5 років позбавлення волі, проте з врахуванням «Закону Савченко».

“Згідно з вимогами ч. 5 ст. 72 КК України зарахувати ОСОБА_10 у строк покарання термін попереднього ув’язнення з 07.08.2016 р. по 20.06.2017 р. з розрахунку 1 день перебування під вартою до 2 днів строку покарання, термін з 21.06.2017 р. до набрання вироком законної сили з розрахунку 1 день перебування під вартою до 1 дня строку покарання”, – уривок з вироку.

Шпіка Василю Зіновійовичу визначили покарання у вигляді 4 роки позбавлення волі. Проте, На підставі ст. 75 КК України, його виправдили, звільнили з залу суду, та встановили іспитовий термін у 3 роки.

Варто зазначити, Ухвалою Шевченківського суду від 28.02.2018 року, скандальна суддя Білінська Г. Б. виправдала двох осіб, та звільнила від відповідальності за вчинення кримінального правопорушення.

 

Коментарі