09:32
15.12.2021

На Львівщині дерев’яна церква XVIII століття під загрозою зруйнування

Ремонтні роботи затягнулися до грудня через неясність між владою та підрядником

У селі Зарудці Львівського району влітку цього року розпочали реставраційні роботи у місцевому дерев’яному храмі Преображення Господнього, який був в аварійному стані.  Проте вже у серпні реставрація зупинилася, а з приходом осені та постійних дощів стан храму погіршується.

 

Храм Преображення Господнього у Зарудцях

Журналісти “Львівських новин” поспілкувалися з настоятелем храму, представниками ЛОДА, а також з підрядчиками, щоб вияснити, чому процес ремонту культурної пам’ятки затягнувся.

Отець Микола Шульган є настоятелем храму Преображення Господнього з 2019 року.

Отець Микола Шульган

Церква була освячена ще у 1787 році та згодом стала пам’яткою архітектури національного значення. Особливістю церкви є іконостас, який купили у Крехівському монастирі ще у XVIII столітті, та, за думкою експертів, належить до робіт школи Миколи Петрахновича.

За словами отця, храм захищений законодавством, а тому місцева громада не має права його реставрувати. Тому у 2017 році місцеві звернулися до департаменту архітектури ЛОДА, бо вже тоді почала затікати вода у святиню.

На підготовку проєктно-кошторисної документації, а також протиаварійні роботи пішло кілька років. Лише восени 2020 почали ремонтувати дах над частиною церкви, а літом 2021 — над усією. Також замінювали дерев’яні конструкції, які не були придатними. Проте у серпні реставрація зупинилася.

Стан реставрації ззовні у серпні 2021, фото: “Суспільне”

Стан реставрації ззовні у грудні 2021

Стан реставрації зсередини у грудні 2021

Настоятель храму бідкається, адже через погіршення погодних умов вода почала затікати на електропровода та іконостас:

“Це особливо болить, бо через бездіяльність чи затягування незрозуміло якого процесу нічого не робиться”

За словами отця, щонеділі, перед службою, у храмі витирають воду з підлоги

На першому фото: щілина в стіні, де заміняли брус. На другому: сніг всередині храму

За договором ремонт мають закінчити до кінця року. 14 грудня реставраційні роботи відновили, але це дивує священника та парафіян: коли погода була сприятливою, то нічого не робили, а зараз процес активізувався.

“Справа з покрівлею будь-якої складності, будь-якої будівлі, робиться за нормальних погодніх умов, де люди мають бути в безпеці. В першу чергу це робота на висоті, тому через дощ чи сніг можна впасти та травмуватися. Тому ці роботи мають проводитися завчасно, а не в грудні”, — зазначає отець Микола.

Майстри біля храму

Представник фірми-підрядника Юрій Шмигальський у відповідь на запитання про пізні терміни здачі роботи заявив, що додаткова угода на поставку міді для покриття храму підписана 26 листопада.

“Це ще дуже добре, що ми за 2 тижні змогли найти матеріали та робочих та почати роботу”, — наголошує Юрій Шмигальський.

Юрій Шмигальський стверджує, що виплати за роботу та матеріали затримували. Також представник фірми-підрядника заперечує те, що від серпня не було майстрів та біля храму нічого не робилося.

“Ми робимо свою роботу, в силу підписання документів. Я розумію, що людям хотілося би по-іншому, але ми працюємо згідно з проєктом”, — зазначив представник компанії-підрядника.

Проте Шмигальський пообіцяв виконати замовлення до кінця року, “якщо людям ще чогось не захочеться”.

Заступник голови Львівської облдержадміністрації Юрій Бучко запевняє, що на проєкт реставрації передбачено 2.5 млн гривень. Мільйон виділено з бюджету Львівської міськради, а станом на 14 грудня касові видатки з бюджету ЛОДА — 1.2 млн гривень.

“Перед підрядником немає жодних заборгованостей, така ситуація виникла через невчасні поставки бляхи на покриття” — запевняє Бучко.

Причиною затримки поставок матеріалів заступник голови ЛОДА вважає підрядника, який не зміг їх вчасно закупити.

“Ця компанія (підрядника — ред.) має у нас кілька об’єктів, було питання в поставці бляхи. Ну звичайно, що це вина підрядника. Але ми хочемо, що вони вже ту церкву (реставрацію — ред.) завершили. Ми можемо розірвати договір, але це тендерні процедури, відповідно цього року ми не встигнемо завершити. Тому з підрядником спілкуємося кожного дня та просимо завершити”, — розповів Юрій Бучко.

Поки влада та підрядник шукають винних, місцеві мешканці надіються, що їм вдасться відвідати оновлений храм. Старші жінки бідкаються, адже хочуть наостанок побачити храм відреставрованим.

Коментарі