11:04
08.08.2022

На Львівщині запропонували проєкт, який збільшить експорт українських товарів (ФОТО)

На Львівщині  запропонували план проєкту, котрий допоможе  пришвидшити та здешевити логістику, а також збільшити обсяги експорту українських товарів.

Про це на своїй Facebook-сторінці повідомив Юрій Раделицький, голова постійної комісії з питань діяльності  агропромислового комплексу, підприємництва та інвестицій у Львівській обласній раді, пишуть Львівські новини.

Йдеться про зернові, олійні та кормові культури на 7 млн тонн на рік, які експортуватимуть саме через Львівщину.

Проєкт ініціювали Юрій Раделицький, Наталія Галецька та Роман Федишин.

Зокрема, пропонують для ЛОВА реалізацію  пілотного проєкту, а саме:

  • пункт пропуску Рава-Руська – Хребенне перепрофілювати виключно для експорту великих обсягів зернових, олійних та кормових сільськогосподарських культур спецавтомобілями. При цьому, просимо прокомунікувати з відповідними органами влади Республіки Польща та забезпечити роботу в цілодобовому режимі 24/7 прикордонних, митних та фітосанітарних, карантинних, ветеринарних служб з польської та української сторони. Такі заходи дозволять скоротити тривалість перетину кордону вантажними спеціальними автомобілями з 13 днів до 2 днів. Це, у свою чергу, пришвидшить та здешевить логістику та дозволить збільшити обсяги експорту відповідних культур до 2 мільйонів тон на рік (300 автомобілів по 20 тон на добу);
  • збільшення обсягів експорту залізничним транспортом:
  1. залізничний пункт пропуску “Рава-Руська – Верхрата”: просимо забезпечити прокомунікувати з відповідними органами влади Республіки Польща та забезпечити роботу в цілодобовому режимі 24/7 прикордонних, митних та фітосанітарних, карантинних, ветеринарних служб з польської та української сторони.
  2. залізничний пункт пропуску “Мостиська – Пшемишль”: просимо прокомунікувати з відповідними органами влади Республіки Польща щодо можливості відкриття нових станцій перевалки вантажів через міжнародний залізничний пункт пропуску “Мостиська – Пшемишль” у місцях наявності широкої залізничної колії, наприклад, в рамках терміналу Медика-Журавіце, це у свою чергу, пришвидшить та здешевить логістику та дозволить збільшити обсяги експорту відповідних культур до 5 мільйонів тон на рік.

“Хочу нагадати з огляду на російську агресію та економічну війну ускладнились шляхи експорту українських товарів, так простій вантажних автомобілів на україно-польському державному кордоні становив у квітні 7 днів, у травня – 12 днів, у червні – 8 днів, а в липні – 8 днів. З огляду на сезонне зростання обсягів експорту ситуація не покращується”, – підсумував Юрій Раделицький.

 

 

Коментарі