08:51
22.02.2022

На Львівщині збудують нову гідростанцію? (ФОТО)

Вже цього року енергетичний комплекс Львівщини може підсилитися найсучаснішою мікро-ГЕС 

Розвиток зеленої енергетики – це шлях, який для себе обрали країни-члени Європейського Союзу, адже саме джерела відновлювальної енергії є найбільш безпечними для екології вцілому та людей зокрема. Йдеться про сонячні-, вітрові- та гідростанції. Окрім того – збільшення альтернативних джерел енергії дає можливість закуповувати менше дорогого газу з Росії, яка постійно маніпулює Урядами цілих держав, шантажуючи підняттям цін на енергоносії чи припиненням їх постачання. Вже 2022 рік для України може стати революційним у розвитку Зеленої енергетики, адже на низькому старті кілька проектів, що слугуватимуть успішним прикладом розумного використання власних природних можливостей.

Більше новин читайте в нашому Telegram!

Один з таких проектів – будівництво мікро-гідростанції на річці Дністер неподалік Львова. Місцева компанія ТОВ «ВОТЕРСТРУМ» із залученням іноземного інвестора вже цього року планує приступити до зведення мікро-ГЕС у селі Липиці, що  входить до Миколаївської ТГ. Для сучасної електрогенеруючої станції потрібно лише 8 кубометрів води на секунду, а в цій частині Дністра такий показник на рівні 40-ка кубометрів, отже, навіть в сухе літо сучасна гідростанція видаватиме свої 200 кВт, цього достатньо, аби проект вартістю в 700 тисяч євро окупився за якихось три роки, а місцеві жителі отримували електропостачання на якісному рівні та не залежали від постійних відключень.

«Йдеться не лише про будівництво мікро-ГЕС, а про втілення цілої філософії. Філософія відповідального поводження з природними ресурсами у конкретно цьому проекті –  створення максимально безпечної та екологічно лояльної гідроелектростанції. Незначне підняття рівня води залишає річку в межах її існуючих берегів без затоплень прилеглих територій. ТОВ «Вотерструм» не буде використовувати бетонні блоки для перекриття річки, як ми це привикли бачити на радянських ГЕС. Наш шлях – полімерна (гумова) гребля з датчиками, що миттєво реагують на коливання рівня води, і за потреби «лягає на дно», приводячи річку до її природнього стану, що дуже важливо для безпечного пропуску паводків.» – розповів Андрій Авдєєнко, співвласник ТОВ «Вотерструм»

Також Авдєєнко додає, що аналогів такої мікро-ГЕС в Україні немає взагалі. Навіть у сусідній Польщі вже навчились ефективно використовувати наявний ландшафт, запустивши більше як 700 малопотужних ГЕС.

Карта гідростанцій у Польщі

В Іспанії розміщено  3 721 гідростанцію. У Швеції –  більше половини електроенергії генерують саме на ГЕС, яких налічують понад 2 000 і щороку запускають іще кількадесят. Вдвічі більше гідростанцій, 4 023, забезпечують енергетичну незалежність Австрії. На лідерських позиціях у використанні «зеленої енергетики» залишається Франція, маючи успішний кейс функціонування 6 277 ГЕС.

На інфографіці зображено кількість ГЕС у країнах Європи (перший показник) та кількість малопотужних ГЕС (другий показник, йдеться про гідростанції потужністю до 200 кВт).

Тим часом Україна – пасе задніх у рейтингу держав, що генерують електроенергію на гідростанціях, а приклад успішного втілення задуманого проекту компанією ТОВ «Вотерструм» у Миколаївській ТГ  – може стати наріжним каменем для розвитку зеленої енергетики в країні, адже вже за кілька місяців після запуску мікро-ГЕС місцеві мешканці та влада відчують позитивний вплив на економіку їхньої ОТГ.

 

Коментарі