10:12
20.03.2021

На церкву у селі Зарудці виділили 800 тисяч

У 2019-2020 році вже проводили реставраційні роботи.

Днями Львівська обласна рада затвердила перелік об’єктів історико-культурної спадщини, які реставруватимуть у 2021 році за кошти обласного бюджету.

Про це повідомляє galnet.fm, пишуть “Львівські новини”.

Серед таких пам’яток – пам’ятка архітектури національного значення у селі Зарудці, що на Жовківщині.

Фото з відкритих джерел

Згідно з інформацією, там вже проводили протиаварійні роботи у 2019-2020-му роках: відреставрували покрівлю і купол, обшили ліхтар, укріпили центральний купол і його конструкції.

Тоді до відновлення доклалися місцеві жителі. Люди збирали гроші і замовляли частину документації, закуповували матеріали і допомагали майстрам встановлювати риштування.

Проте окрім етапу, який стосувався купола, церква потребує нагальних ремонтно-реставраційних робіт, адже у храмі деформуються стіни.

Тому цьогоріч на реставрацію церкви облрада виділила 800 тисяч гривень. Ще 200 тисяч на порятунок має дати місцева громада.

«Церква хилиться, а там, де гнилі бруси, є просідання. Якщо ці роботи не розпочати, то буде загроза для вірних, які приходять туди молитися. Там є такі конструктивні деформації, які зараз ще не є критичними, але якщо на них не зреагувати, то вони стануть небезпечними» – розповів голова комісії культурної спадщини та туризму Львівської облради Іван Щурко.

Зазначається, що за 800 тисяч гривень у 2021 році планують виготовити проєктно-кошторисну документацію, продовжити роботу з куполом, замінити сигнатурку і несучі конструкції купола, а також перекрити храм міддю.

Крім того важливо почати роботи зі стабілізації будівлі.

«У цій церкві є фантастичний іконостас. Він унікальний, бо складається з двох частин, різних за стилем і періодом створення. Цей іконостас – під загрозою, бо деформуються стіни і церква похиляється. Частина ікон під загрозою, бо вони є на великій висоті і можуть просто впасти. У найближчі кілька тижнів ми з фахівцями з національного музею поїдемо туди і обстежимо іконостас та загрози для нього. Можливо, перед тим як розпочати реставрацію церкви, частину іконостасу доведеться демонтувати, щоб не знищити і не пошкодити його» – додав Щурко.

Фото з відкритих джерел

В облраді також сподіваються, що до відновлення долучиться Львівська територіальна громада, бо зараз ця церква уже є частиною Львівської ОТГ.

«Ми дуже розраховуємо, що з боку Львова буде співфінансування, яке дозволить більшу суму коштів залучити і більший обсяг роботи виконати цього року».

Нагадаємо, Церква Преображення Господнього датується 1787 роком. Вона є пам’яткою архітектури національного значення. Іконостас церкви святого Миколи до цієї церкви купили у Крехівському монастирі. Він також є цінною пам’яткою українського малярства другої половини XVII століття. Лише намісні образи нові, написані для місцевої церкви.

Також цікаво:

Коментарі