13:05
08.04.2021

“Не буде результату – не буде і посади”: про комунальників, які задекларували майже по мільйону

Наразі є лише високі зарплати для директорів та постійне викачування грошей із бюджету

Однією з топ-новин цього тижня у Львові стали зарплати керівників комунальних підприємств. У середньому вони задекларували за 2020 рік майже по мільйону гривень. Та чи відповідають результати їхньої роботи таким заробіткам?

Насправді коли топ-менеджери отримують високі зарплати – це нормально і правильно. Жоден добрий фахівець не працюватиме за малі гроші. Втім відповідним має бути й ефект від їхньої діяльності: чи то вихід із кризи, чи то збільшення доходів. Натомість говорити про високу ефективність роботи нашого комунального керівництва не доводиться. Наразі є лише високі зарплати для директорів та постійне викачування грошей із бюджету операційну діяльність.

Я була, м’яко кажучи, вражена, коли вже на початку року бюджетну комісію поставили перед фактом: треба 72 мільйони на зарплати комунальним працівникам у січні-лютому. Або ж ще один факт: майже 44 мільйонів збитків у рік, – результат роботи комунального АТП-1. При цьому його керівник Орест Хамула у 2020 році отримав понад 992 тисячі гривень зарплати. Ці цифри для мене є найбільш не зрозумілими. 

Звісно, що реальну картину ми отримаємо лише тоді, коли запрацює е-квиток. Але нема сумніву, що через АТП-1, яке охоплює більшу частину ринку перевезень у Львові, проходять величезні обсяги готівки. Де вона осідає? Місто купує АТП-1 автобуси, з бюджету компенсовує проїзд пільговиків, поповнює статутні капітали на операційну діяльність. Також  звільнили від сплати земельного податку. Тож як у таких умовах можна дійти до таких збитків? Приватні перевізники и не мають таких привілеїв, але вони працюють і якось виживають. 

Що робити у такій ситуації? Далі дозволяти бездумно викачувати гроші з бюджету? Ми поставили умову перед комунальниками: розробити плани розвитку, санації та чітко їх дотримуватися. Водночас депутати, наша комісія проаналізує всю їхню діяльність за минулий рік. І керівники, які не покажуть хорошого результату у найближчий час, у порівнянні з минулими періодами, втратять не тільки хороші зарплати, а й свої посади.

Наталія Шелестак, голова постійної комісії фінансів і планування бюджету, депутатка Львівської міської ради, фракція «ВАРТА»

 

Коментарі