12:11
24.10.2022

Небайдужих просять врятувати старовинний храм на Львівщині (ФОТО)

Дерев‘яна церква Богоявлення Господнього побудована ще у 17-му столітті

Сьогоднішня війна московії проти України – це війна світоглядів.  Московія має території, які не в стані ні заселити, ні загосподарювати. Не територія України їм треба. Московія має значно більші природні ресурси, які не в стані використати з користю для свого народу. Не ресурси України їм потрібні. 

Про це повідомляє ЛОО Українське товариство охорони пам’яток історії та культури, пишуть Львівські новини.

Але Московія має ідею-фікс, яку назвала: «рускій мір», і яка розвалюється їм на кавалки без історичного фундаменту, який би ґрунтувався на реальній культурній спадщині.

Московія воює бо прагне заволодіти нашою Культурною Спадщиною!

Московити на весь світ розказують, що є спадкоємцями культури скіфів. Але вони мають таке саме відношення до Скіфії, як морська свинка до моря. Свого часу Геродот описував Скіфію і вказував на кордони землі скіфів, які, фактично, співпадають із етнічними землями українців. І Геродот вказував, що на північ за скіфами живуть дикі племена, які він називав – андрофагами, тобто: людожерами. Ніякого відношення московити, нащадки андрофагів, не мають до скіфів. Щоб мати якісь підстави демонструвати свою тяглість від скіфів – Московія прагне володіти територіями, на яких жили скіфи.

Московія прагне показати витоки своєї державності із Русі Володимира Великого. Навіть пам‘ятник Св.Володимиру собі в Москві поставили. Але навіть їхній союзник Макрон на закид путіна про «расійськую(!) каралєву Франції Анну» зазначив, що це була Анна Київська.

Московія за будь-яку ціну хоче володіти Києвом, щоб мати підстави говорити про спадкоємність своєї державності від Русі Київської.

Московія у 18-му столітті назвала себе «Росією», щоб навіть давню назву нашої давньої Батьківщини собі присвоїти.

Московія краде все! Від найдавніших ікон та стародруків до церковних реліквій та демонтованих із наших храмів мозаїк; від гетьманських клейнодів і до музейних експонатів з окупованих територій. Перелік – необмежений. Московія краде матеріальну і навіть немартеріальну культурну спадщину України.

Сьогоднішня війна – за Культурну Спадщину України!

І ми зобов‘язані у цій війні перемогти!

Ми зобов‘язані зберегти наші музейні і архівні фонди, наші муровані і дерев’яні храми, наші традиції і наші звичаї!

Наше завдання – зберегти нашу культурну спадщину для наших наступників, для наших нащадків, для нашої власної ідентифікації.

Ми зобов‘язані незабувати, пам‘ятати, за що саме війна!

Сьогодні всі наші зусилля скеровані на допомогу Українському Війську!

Бо зараз саме там, на фронті, наші Воїни захищають Україну із її Культурною Спадщиною! Допомога всієї громадськості скерована Армії.

Але ми мусимо, зобов‘язані пам‘ятати і про захист та збереження наших пам‘яток, нашої культурної спадщини. Ми зобов‘язані рятувати музейні колекціі і вивозити їх на безпечні території. Зобов‘язані зберегти наші архіви, бібліотеки, пам’ятки архітектури. Зробити все, щоб в часі війни не втратити, не розгубити нашу культурну спадщину, нашу ідентичність і самобутність, наші корені!

Впродовж всіх уже дев‘яти років війни наше Товариство охорони пам‘яток намагається врятувати старовинну дерев‘яну церкву Богоявлення Господнього з 17-го століття в селі Кугаїв на Львівщині.

На реставрацію бракує коштів, бракує сил, часу, ресурсів… Але ми мріємо, ми переконані, що навіть в умовах війни ми знайдемо можливість зберегти цю перлину дерев’яної сакральної архітектури. Ми збережемо і відреставруємо цю пам‘ятку, яка сама є свідчення і свідком наших коренів, нашої традиції, нашої великої історії!

У минулу суботу ми знову на волонтерських засадах зібралися в Кугаєві, щоб зробити все, що зараз в наших силах, аби захистити і вберегти цю чудову пам‘ятку!

Ми покрили ґонт вже відреставрованої дзвіниці гідрофобним захистом.

Ми укріпили і додатково накрили церкву, щоб вона могла перезимувати та дочекатися тих часів, коли ми зберемо необхідну суму на повноцінну реставрацію.

Ми запросили фахівців і безмежно їм вдячні, що вони безкоштовно обстежили дерева навколо церкви і обрізали ті гілки, які загрожували церкві і дзвіниці.

Ми розчистили і попиляли усі обрізані гілки та стовбури, прибравши подвір‘я церкви і територію давнього цвинтара навколо неї.

Ми плануємо уже найближчим часом підготувати ґонт, проваривши його, щоб захистити від гниття і біошкідників.

Фото: ЛОО Українське товариство охорони пам’яток історії та культури

Віримо, що знайдемо і зберемо необхідні ресурси, щоб врятувати і відреставрувати старовинну церкву в Кугаєві!

Фінансово нас можна підтримати на карту ПриватБанку з позначкою: «На церкву в Кугаєві»

4246001003624750

До співпраці запрошують усіх, хто бажає долучитися до порятунку церкви в Кугаєві!

 

Коментарі