11:17
01.02.2021

Нотаріус Козловського не сяде за крадіжку землі

Земля перейшла у приватну власність незаконно – через шахрайство з оформленням власності під час продажу майна збанкрутілого ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод».

Галицький районний суд звільнив від кримінальної відповідальності нотаріуса Ольгу Новосад, через дії якої Львів втратив ділянку площею 1,29 га на вулиці Липинського, 27. Причиною такого рішення є закінчення строку давності притягнення до відповідальності. Цього б не сталося, якби нотаріусу раптово не змінили обвинувачення.

Про це пишуть Наші гроші, повідомляють Львівські новини.

Земля перейшла у приватну власність незаконно – через шахрайство з оформленням власності під час продажу майна збанкрутілого ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод».

Одним із учасників схеми був екс-депутат Львівської міськради, а тепер – депутат обласної ради від «Європейської солідарності» Григорій Козловський, а в результаті власником землі стала його племінниця Віталія Дяченко. На цій ділянці збудувала житловий комплекс компанія «Авалон», співвласником якої був Козловський.

Ще до публікації журналістів розслідування проводив Шевченківський відділ поліції Львова, однак він закрив це кримінальне провадження вже через три місяці від початку розслідування через «відсутність в діянні складу кримінального правопорушення».

Розслідування відновили лише після  у липні 2019-го. Аж через рік, у липні 2020-го, нотаріусу Ользі Новосад повідомили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 365-2 КК України (зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги).

Згідно з ухвалами суду, через її протиправні дії із власності Львівської міської ради незаконно вибула земельна ділянка вартістю 1,38 млн грн, що є тяжкими наслідками. І за такий злочин карають позбавленням волі від 5 до 8 років.

Підозра була такою ще станом на жовтень, однак у грудні обвинувальний акт відносно нотаріуса Ольги Новосад надійшов до суду із зміненим обвинуваченням – на підробку документів (ч. 2, 3 ст. 358 ККУ). За такий злочин карають 5-ма роками ув’язнення.

Таким чином злочин із тяжкого став нетяжким, а строки притягнення до кримінальної відповідальності зменшилися із 10 до 5 років. Враховуючи, що все відбувалося 16-24 вересня 2014 року, то вже минуло п’ять років.

Нагадаємо, справу вели слідчі в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України, а в суді не заперечувала проти звільнення нотаріуса від кримінальної відповідальності прокурор Наталія Бойко.

Нова справа

Окрім нотаріуса Ольги Новосад підозру у справді ділянки на Липинського оголошували державному реєстраторові, обвинувальний акт вже передали до суду, однак засідання заплановане на середину лютого.

Крім того, із основного провадження 30 листопада виділили ще одне. Як написано в одній із ухвал, «службові особи Львівської міської ради можуть бути причетні до сприяння у вчиненні кримінального правопорушення щодо вибуття земельної ділянки із комунальної власності, а саме у частині погодження завідомо неправдивих документів по вищеописаній земельній ділянці». Строк цього розслідування продовжили до 8 січня 2022 року.

Коментарі