08:54
08.03.2023

Одні воюють, інші – пакують. Список львівських фарисеїв

Ця справа закарбується у пам’яті, як приклад зухвалого цинізму проявленого депутатським корпусом Львівської міської ради. Вже восьмий рік поспіль учасник бойових дій судиться із місцевою владою за право отримати декілька метрів землі з метою побудувати житло для себе та побратимів, з якими був на фронті.

Ще у серпні 2015 року боєць звернувся до Львівської міськради з клопотанням про виділення земельної ділянки. Він зазначив місце, подав картографічні матеріали.

І в надії на те, що низкою законів, зокрема статтею 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», учаснику бойових дій гарантується першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, став чекати, що чиновники приймуть рішення про виділення йому землі. Проте, дзуськи! Львівські депутати йому відмовили. Натомість, ухвалою №5248 від 01.10.2015 року, надали цю ж землю зовсім іншим людям. Згодом стало відомо, що ці особи –  з родини місцевих бізнесменів.

Бійці звернулися до суду. І закрутилося: одне судове засідання, друге, п’яте… Після шестирічної тяганини суд вирішує скасувати ухвалу про виділення землі особі, якій сприяли депутати, і зобов`язати міську раду  надати дозвіл на відведення земельної ділянки для воїна.

Допоки чоловік вдавався до реалізації судового рішення, Львівська міська рада у 2021 році іде на не менш зухвалий крок: ухвалою №673 від 22.04.2021 року надає цю ж земельну ділянку іншій особі. І знову починаються суди, які тривають 2 роки.

Міська рада програє, оскільки рішенням Шевченківського районного суду від 22.03.2023 р. повертає колись виділену землю у власність громади.

Тепер нібито фініш?!  Можливо… Проте без боротьби за свої права та нагляду за тим, аби їх в подальшому не порушували, шлях до побудови реальної правової держави розтягнеться на роки.

“Не хочу, аби у когось з учасників бойових дій де б він не проживав – у Львові, Києві або Черкасах, виникли схожі проблеми, як у цій історії. Нам пішло 8 років, аби вийти на фінішну пряму. На жаль, маємо таку проблему по всій країні: одні воюють, а інші – пакують без міри. Але я маю декілька інструментів у разі повторного ігнорування прав бійців. Найболючішим для чиновників, та депутатів є публічний осуд. Я використаю правовий інструмент і витягуватиму за допомогою поліції кожного з них до суду. І там допитуватиму. Хай відповідають в режимі онлайн трансляції, якими документами керувалися при прийнятті незаконних рішень та на який закон опиралися. І хай тупість кожного з них буде народові видна. Хай їхні діти, батьки “пишаються” ними. Адже ніхто їм цього не попустить. Потрібно буде, підемо на все. Слава Україні!” – розповів адвокат, громадський діяч Андрій Петришин.

На фото Андрій Петришин

Потрібно щодня своїми діями добиватися того, аби чиновник або депутат пам’ятав і не забував, що люди їх обирають, аби зробити життя легшим, а не утруднювати його. Аби вони пам’ятали, що кожне їхнє незаконне діяння буде висвітлене та їхні імена будуть знати всі. Так, як у цьому матеріалі.

Список депутатів, що ігнорують першочергове право учасника бойових дій та віддали землю іншим:

Рішення Шевченківського районного суду м. Львова від 22 лютого 2023 року: https://reyestr.court.gov.ua/Review/109279171

Коментарі