13:59
16.12.2021

“Омікрон” в Україні може спалахнути через 3 тижні, але є штам, якого варто боятися більше” – лікар

Новий штам коронавірусу вже є у сусідніх країнах

Новий штам коронавірусу “Омікрон” вже виявили у 77 країнах світу. Швидкими темпами він захоплює світ, зокрема Європу, і  в Росії також підтвердили два випадки. В Україні наразі офіційних заяв про новий штам ще не було.

Про це повідомляє “ТСН”, пишуть “Львівські новини”.

“Омікрон” швидше поширюється, але легше протікає. Поки що домінує достатньо агресивна “Дельта”, з якою наразі важко боротися”, –  розповів радник мера Львова з медичних питань, лікар Тарас Жиравецький.

До Києва прибули вже кілька рейсів з Лондона, де штам коронавірусу “Омікрон” став домінантним. За останніми даними, на нього припадає понад 50% заражень у столиці Великої Британії. Окрім цього, “Омікрон” вже є у сусідніх країнах.

“Я думаю, що “Омікрон” вже є в Україні, оскільки поширився в багатьох країнах Європи, просто офіційного підтвердження у нас поки що немає. Гадаю, ми це побачимо, якщо будуть відбуватися дуже великі стрибки збільшення нових випадків, тоді ми, ймовірно, будемо розуміти, що у нас починає домінувати новий штам. Тут власне потрібно звертати увагу на нові випадки, а не на госпіталізацію, бо “Омікрон” не є такий агресивний” – розповів лікар.

Також він додав, що в нього виникла така думка, що для того, аби відволікти увагу, “Омікрон” отримав більше розголосу, ніж достатньо агресивна “Дельта”, яка зараз лютує у Європі.

Велика кількість смертей в Угорщині, Німеччині, Польщі від “Дельти”. І відповідно ніхто вже не звертає увагу на неї. І тут з’являється “Омікрон”.

“До того ж, ми пам’ятаємо, що ці країни були достатньо вакциновані, але ми бачимо, що вакцинація не спрацьовує на такому рівні, якому б хотілось. Можливо, тому є така історія, щоб перекинути увагу. Навіть із тим тестуванням, яке роблять у нас, ми побачимо різке зростання кількості нових випадків, то ми можемо говорити, що “Омікрон”, ймовірно, вже є в Україні. Я думаю, десь орієнтовно через 3-4 тижні, до місяця може бути спалах” , – зазначив Жиравецький.

“Дельта” Україну ще не покинула, але у нас є дуже багато вакцинованих людей, дуже багато тих хто, вже перехворів, тому ця хвиля почала спадати.

“Я вважаю, що європейським країнам більше потрібно переживати за “Дельту”. У Штатах ми теж бачимо понад 1500 летальних випадків за добу (станом на 15 грудня вже 2058 випадків за добу, – ред) і розуміємо, що там поки що є “Дельта”. Я б не настільки переживав за “Омікрон”, як за “Дельту”, яка поки що нікуди не ділася з України”, – розповів лікар.

Засновники компанії BioNTech заявили, що вакцина забезпечує високий рівень захисту від нового штаму коронавірусу “Омікрон”, особливо, наголошують, після бустерного щеплення.

Більше новин читайте в нашому Telegram!

Читачам також цікаво:

Коментарі