11:36
21.12.2021

Освітяни Львівщини вийшли на мітинг проти зменшення фінансування (ФОТО, ВІДЕО)

Біля стін Львівської обласної ради зібралось сотні людей

Сьогодні, 21 грудня, у Львові під стінами Львівської обласної ради, Винниченка, 16, освітяни обласних закладів освіти вийшли на акцію протесту через зменшення фінансування, пишуть “Львівські новини”.

17 грудня відбулось засідання постійної комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Львівської обласної ради. На засіданні запропонували зменшити видатки на фінансування закладів освіти на 267 млн грн.

На мітингу зібралась велика кількість людей, оскільки освітянська спільнота вважає, що зменшення обсягу фінансування на 2022 рік буде катастрофічним для закладів освіти.

Таке рішення може призвести до скорочення працівників, зменшення заробітних плат, погіршення умов праці.

Журналісти “Львівських новин” поспілкувались з мітингувальниками та з’ясували вимоги, які висувають освітяни до Голови Львівської обласної ради Ірини Гримак, депутатів ЛОР та керівників депутатських фракцій та груп ЛОР.

“Має бути достойне фінансування закладів освіти. Якщо суспільство хоче мати розумних дітей і розумне майбутнє. А якщо приймуть рішення про зменшення фінансування, то закриємо школи і нехай працюють самі (депутати – ред.) і попробують, що то таке”, – поділився Роман Миколайович, працівник Львівської загальноосвітньої санаторної школи №1.

“Перша вимога, щоб влада повернулася лицем до освіти і залишила нам фінансування, яке було попередньо передбачено. І на даному засідання затвердила видатки у 267 млн гривень. Чомусь в останню хвилину їх зняли з фінансування?! Я вважаю, що освіта і медицина – це ті галузі, які мають бути профінансовані. Бо, як ви бачите на плакатах, “хто не будує школу, не вкладає в освіту, то потім має великі проблеми”. Ми вибирали депутатів на місцевих рівнях, обласних рівнях, народних депутатів, відповідно ми маємо до кого звернутися і на кого тиснути, важелі для цього у нас є”, – прокоментувала представнця Вищого професійного училища №35 м. Стрия.

“Освіту потрібно підтримувати перш за все. Хто не вкладає в освіту – буде вкладати в тюрму. Якщо приймуть цей бюджет, то працювати ми будемо однозначно, бо дітей потрібно вчити, їм потрібно дати освіту та кусок хліба, але все одно продовжимо протестувати і не будемо зупинятися”, – розповіла пані Світлана, працівниця Львівського  фахового коледжу будівництва, архітектури та дизайну.

Мітингувальники викрикували “Ганьба” та чекали на когось із представників влади з поясненням.

До них вийшла голова Львівської обласної ради Ірина Гримак, яка сказала, що Львівщина не стане осторонь освіти:

“Я переконана, що більшість із вас – це профтехосвіта. Ми говоримо про школи, інтернати, коледжі, технікуми і училища. Ми говоримо не тільки про гроші, а й про те, що ваша галузь має мати матеріально-технічну базу покращену. Тому, всі кошти залишаються в бюджеті і я переконана, що всі депутати одноголосно підтримають цю пропозицію. Тобто фінансування буде продовжено протягом усього 2022 року у повному обсязі.”

Вона додала, що вчора, 20 грудня, депутати ЛОР поставили перед собою завдання провести аудити до залучення коштів для вкладення капітальних видатків: проведення ремонтних робіт, закупівля обладнання для закладів освіти, які необхідні для покращення якості надання освітніх послуг.

Освітяни залишаються біля стін ЛОР, аби почути рішення, яке приймуть депутати на засіданні.

Представники правоохоронних органів, які  присутні на мітингу, сказали, що все проходить мирно, люди у масках та немає жодних конфліктних ситуацій.

Більше новин читайте в нашому Telegram!

Читачам також цікаво:

 

 

 

 

 

 

Коментарі