09:34
20.01.2023

Переваги для ІТ-спеціалістів в Україні: порівняння умов оподаткування, праці та життя у США та Німеччині

Робота у сфері IT вважається однією з найбільш високооплачуваних. Українські айтішники є розробниками програмного забезпечення, системними інженерами та програмістами. Їхні знання та досвід високо цінуються у всьому світі. Та чи вигідно IT-спеціалістам жити і працювати за кордоном?

 Середня річна зарплата IT-фахівця у США та Німеччині залежить від досвіду, професійних знань та умінь, строків роботи на конкретну компанію і може сягати 200-250 тис. доларів або євро на рік. Логічно, що при цьому потрібно сплачувати податки. Ми поспілкувалися з експертом з мобільної розробки Русланом Ібрагімовим і з’ясували, як змінюється базова ставка податку на прибуток та які інші відрахування здійснюватимуться з річного доходу.

Середній дохід IT-фахівця у США сягає $70 тисяч

Середня річна зарплата айтішника у США складає $65-70 тис. Низьким вважається рівень заробітку у розмірі $47,9 тис, високим – $113,5 тис. Як показує статистика, більше платять програмістам та системним інженерам, керівникам проєктів і бізнес-аналітикам. Середня оплата праці значно вища у таких штатах, як Меріленд та Аляска, Західна Вірджинія, Вашингтон та Гаваї, сягаючи коефіцієнта 1,72 у порівнянні з середньою.

У низці провідних американських компаній річний прибуток фахівців IT-сфери набагато більший. У корпорації Boeing його середній рівень сягає $125,5 тис., Lockheed Martin – $123,4 тис., у Смітсонівському інституті, Medicare та Medicaid – $115,8 тис. За відгуками, зарплата фахівців у Google зафіксована на медіанній межі $158,6 тис., в Oracle – $143,3 тис., Meta – $142,1 тис., Microsoft – $132,7 тис., Occidental Petroleum – $124,1 тис., Amazon – $113,2 тис.

Руслан Ібрагімов зазначає:

“Постійно шукають талановитих айтішників у IBM, ВПС, ВМС та Міністерстві оборони США, пропонуючи винагороду в розмірі від $70 до $140 тис. Приблизно половина IT-фахівців задоволена умовами життя та праці у США, вважаючи, що зарплати вистачає на забезпечення базових потреб”.

Федеральний та місцеві податки у США для громадян і резидентів

Нерезиденти та резиденти США сплачують єдиний податок за такими ж принципами, як і громадяни, що там постійно проживають. Максимальна ставка податку на прибуток залежить від його суми. Цього року гранична ставка сягає 37%. Якщо айтішник заробляє $41-89 тис, податок дорівнює 22%. За умови, якщо рівень вищий, але до $170 тис, ставка підвищується до 24%. До $215 тис. – 32%. Наступний рівень – від $539 тис. – 35% податку, $539 тис. і вище – 37%.

При цьому є преференції для одружених пар, де податкова ставка для загальної суми $178-340 тис. складає 24%, $340–431 тис. – 32%, $431-647 – 34% і усе, що вище – 37%.

“Але, на жаль, нерезиденти не можуть скористатися цими пільгами. Така ступенева система оподаткування застосовується до будь-якого періоду отримання доходу, починаючи з мінімальної суми прибутку”, – стверджує експерт.

До структури оподаткування США входять також місцеві податки штатів, державні, медичне страхування Medicare (3,8% від чистого доходу). Є нюанс: Medicare не застосовується у нерезидентів, навіть якщо вони мають прибуток від роялті, дивідендів та відсотків. У 43 штатах США додатково вираховують податки на прибуток до власного бюджету. Щоправда, деякі, на кшталт Техасу та Вашингтону, Флориди, Південної Дакоти та інших, місцевий податок не стягують.

Складність отримання податкових пільг та оподаткування подарунків, соцзабезпечення американських громадян та резидентів

Окремий рядок – соціальні відрахування. За умов доходу $147 тис. на соцзабезпечення піде 6,2%, лікарняне обов’язкове страхування Medicare буде коштувати, щонайменше, 2,9%. Але іноземець платитиме їх за умови, якщо стане резидентом країни. Отримання податкових пільг можливе, але їхня структура настільки заплутана, що для їхнього розрахунку та формування доводиться користуватися послугами страховиків. Також, за даними експерта з мобільної розробки Руслана Ібрагімова, багато штатів стягують податки за придбання коштовних речей та користування таким майном (нерухомість, автомобілі): у більшості ситуацій ця величина сягає 10% від роздрібної ціни. Навіть подарунки вартістю понад $16 тис. оподатковуються що на федеральному рівні, то й на місцевому.

Варто зазначити, що у США є податкові угоди з Україною, але вони не дозволяють уникнути оподаткування доходу, отриманого у США. І, на жаль, в українських айтішників немає можливості сумації відрахувань щодо соцзабезпечення. Цією преференцією користуються громадяни та резиденти лише 30 країн світу на зразок Німеччини, Великої Британії, Японії та інших високотехнологічних й багатих держав.

Найвищі прибутки в Німеччині – у керівників IT-індустрії

За даними Payscale, середній річний заробіток IT-фахівця в Німеччині залежить від досвіду роботи і стартує від €41 тис. у тих, хто зайнятий у сфері менше року. Він підвищується до €46 тис. у айтішників з досвідом роботи до 4 років та €54 тис. при наявності стажу у 5-9 років. Далі йде зниження: €50–51 тис. за рік заробляють IT-фахівці і досвідом 10-20 років. Дохід менеджера в IT у Німеччині коливається в межах €54-107 тис. (€74,6 тис. у середньому), а в службі підтримки – €43,7 тис. (межі €15–61 тис.). Звичайний IT-фахівець заробляє €50,4 тис. (розмах €30–72 тис.)

У вищій категорії знаходяться зарплати програмістів (€55,8 тис. середня, €41–77 тис. ліміт), менеджерів проєктів (€65 тис. у середньому, €41–96 тис. загальна вибірка), директора (€107,9 тис. середня і €159 тис. – максимальна). У другому сегменті – доходи програмістів, керівників проєктів та директора, вони зростають зі збільшенням досвіду роботи, чого не можна сказати про рядових айтішників з першої категорії.

Оподаткування у Німеччині

Прогресивна податкова ставка у Німеччині сягає максимуму 45% і зростає зі збільшенням доходу. Щоправда, з 2023-го року величина неоподатковуваного річного прибутку зросла до €10,9 тис. Очікується, що з 2024-го року цей показник становитиме €11,6 тис. При цьому, як зазначає експерт, німці враховують рівень інфляції: якщо доплата до зарплатної ставки компенсує інфляцію, то податки не зростають. Податок на «солідарність» також скасовано для тих, у кого прибуток не вищий за €17,5 тис.

Фіксоване повернення частки податків для працівників, що виконують роботи вдома (за принципом «домашній офіс») збільшилося. Тепер за 210 днів роботи можна отримати €1260 на рік (€6 на день). З бонусів для сімей з дітьми – зростання допомоги до рівня €250 (майже €9 тис. за рік) з початку січня 2023-го року з перспективою підвищення до €9300  у 2024-му році.

При заробітку €50–100 тис. фахівцю IT-галузі незалежно, отримав він громадянство чи ні, доведеться віддавати до бюджету Німеччини податок на прибуток €11,3-32 тис., або 22,7-32% від доходу. Надалі ця сума та % ставка податків зростають. Є й інші відрахування – на обов’язкове або розширене медичне та пенсійне страхування, догляд у разі хвороби, церковний податок для католиків і протестантів (8-9%, у православних християн його немає).

Пільгові умови для програмістів та цифровиків в Україні: як заощадити за рік $17–50 тис

В Україні до IT-фахівців зовсім інше ставлення, розраховане на максимальне заохочення їхньої роботи та проживання. Так, розроблений податковий режим Дія.City під час підписання гіг-контракту передбачає виплату податків на доходи фізосіб у розмірі 5%, ЄСВ (єдиний соцвнесок), що складає 22% від мінімальної оплати праці та військовий збір 1,5%. Норми правового режиму оподаткування регламентовані Законом України 1946-IX від 14.12.2021 року та не залежать від того, чи є людина резидентом або громадянином країни. Вони мають стимулювати розвиток цифрової економіки.

“Станом на 2023 рік ставка податку для українського айтішника складає 6,5% від доходу та 1474 грн ($36,85 за місяць або $442,2 за рік)”, – розповідає Руслан Ібрагімов.

Якщо порівняти це з прогресивним федеральним рівнем податків у США без урахування Medicare та власної податкової бази більшості штатів, ми бачимо, що у США немає прагнення розвивати особливі пільгові податкові умови для фахівців IT-сфери. Якщо в Україні програміст заробить за рік $100 тис, то він заплатить податків лише $7 тис., що на $17 тис менше, ніж у США.

Припускаючи, що річний дохід висококваліфікованого фахівця складає $200 тис., українські податки для нього становитимуть $13,5 тис. або на $50,5 тис. менше, ніж у США. Різниця величезна, особливо, якщо врахувати, що айтішник може працювати з будь-якої локації. Та варто зазначити, якщо сума прибутку за умовами гіг-контракту вища за €240 тис., податкова ставка теж дещо зростає.

Додаткові фінансові та цифрові преференції інвесторам та IT-персоналу

Крім цього, в українському Законі передбачені інші норми – на кшталт відтермінування сплати податків протягом 365 днів від дати отримання прибутку, роялті, особливих умов роботи інвесторів (9% від бази оподаткування під час перерахування коштів за кордон). Вони розроблені так, щоб залучати IT-фахівців та бізнесменів, стартапи з різних країн світу.

Створення вигідного інвест-клімату для бізнесу, включаючи виведення доходів та можливість електронного документообігу оцінили близько 425 компаній, які скористалися Дія.City. Багато ФОП перейшли на спрощену форму оподаткування: 2 група, маючи дохід до $140 тис за рік, платить не більше $400, 3 група – від 2 до 5% з ПДВ або без нього.

“Враховуючи, що в Україні вартість комфортного житла, сервісів та медичних послуг у кілька разів нижча, ніж у США та Німеччині (продукти харчування та одяг – на схожому рівні), а податкова ставка в рази менша, висновок очевидний – айтішникам набагато комфортніше жити в Україні, ніж за кордоном”, – підсумував фахівець з мобільної розробки Руслан Ібрагімов.

 

Коментарі