09:40
31.10.2022

Половина новин – без фото, майже третина – без авторства: як ілюструють новини львівські онлайн-медіа

71% від загальної кількості фотографій у львівських інтернет-виданнях мають вказане авторство. Майже третина, або 29%, – це невизначена інтелектуальна власність. Натомість половина текстів взагалі публікується без фото або з умовними ілюстраціями. І лише в поодиноких новинах є власна робота журналістів та фотографів медіа. 

Такими стали результати моніторингу львівських онлайн-медіа з 10 до 14 жовтня. Під моніторинг потрапило п’ять онлайн-медіа: Zaxid.net, Вголос, 032, Твоє місто, Дивись.Інфо. Метою було проаналізувати світлини, які  використовують ЗМІ у новинах: підписані/невизначена інтелектуальна власність, власні/запозичені. Також досліджувалися тексти з ремаркою або без “шокуючий контент 18+”, фотографії, які не відповідають змісту новини і матеріали без фото (інші ілюстрації).

Загалом проаналізовано 1068 новин. В них зафіксовано 895 світлин, оскільки в одній новині могло бути декілька фотографій.

Конкретних стандартів, скільки і яких має бути фотографії у тексті, немає. Але якщо вони вже є, то має бути вказане їх авторство, джерело запозичення. Також заради дотримання принципу повноти варто додавати опис під фото. За результатами моніторингу, 71% від загальної кількості фотографій у львівських медіа мають вказане авторство. Це доволі хороший результат. Якщо ж брати кожне конкретне медіа, то відсоток підписаних світлин від загальної кількості фото сайту наступний: “Твоє місто” – 97%,  “032” – 93%, “Zaxid.net” – 92%. Найменше вказували авторство на сайтах “Вголос” – 25% і “Дивись.Інфо” – 20%.

Натомість 29% від загальної кількості усіх фотографій  у ЗМІ мали невизначену інтелектуальну власність. Доволі часто медійники пишуть, що світлина взята з відкритих джерел, але яких саме, не зазначають. Деколи можна зрозуміти, звідки запозичене фото із водяних знаків, наприклад, СБУ, ДСНС, телеграм-каналів чи інших медіа. Наприклад, новину “Персонал музею Франка у Нагуєвичах вирости 1,3 тонни картоплі для ЗСУ” журналісти підготували на основі інформації закладу культури у соціальних мережах, що є зазначено в матеріалі. Звідти взяті і фото, але без вказаного джерела чи авторства. Аналогічна ситуація із фото столичної вулиці, на якій висадили алею платантів. Джерелом інформації в тексті вказана соцмережа начальника Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександра Возного. Світлини також звідси, але в новині вони без підпису.

Більшість фото у львівських медіа є запозиченими, а саме 87% від загальної кількості усіх світлин у медіа. І лише 13% – власна робота журналістів, фотографів ЗМІ. До останніх враховувалися також скріншоти, на яких, по суті, і “виїжджали” журналісти. Наприклад, власна робота сайту  “032” – це лише скріншоти.  На “Вголосі” лише в одному тексті з відкриття виставки, присвяченій 80-річчю УПА, є власна робота. Журналісти “Дивись.Інфо” використали три світлини з архіву редакції. А от на “Твоєму місті” та “Zaxid.net” є більше авторської роботи, наприклад, фотографії із нагородження військових, волонтерів, відкриття муралу присвяченому Маріуполю, вечірній Львів після ракетних атак ворога.

Шокуючий контент з ремаркою 18+ зафіксовано у 0,6% фотографій від загальної кількості світлин. Одна новина була на сайті “Zaxid.net” та чотири на “Дивись.Інфо”. Обидва медіа опублікували текст про те, що після удару ворога по ринку в Авдіївці загинули люди. У матеріалах використовуються світлини з соцмережі очільника Донеччини Павла Кириленка. На одному із них були сфотографовані тіла загиблих людей на ринку. Перед світлинами на “Zaxid.net” жирним шрифтом написано “Обережно, шокуючі фото 18+”. “Дивись.Інфо” у заголовку вказує “фото 18+”, а в самому тексті перед фотографіями жирними літерами виділяють “Увага! Контент, оприлюднений нижче, може вразити (18+). Цю ж світлину використовує і “Вголос”, однак, про те, що читача може чекати такий контент, ніде не зазначається і не попереджається. Відтак, шокуючий контент без ремарки 18+ становить 0,1% від загальної кількості фото у медіа.

Також 50% або 535 матеріалів від загальної кількості в усіх медіа – це тексти, які віднесені в пункт “новини без фото/інші ілюстрації”. Власне самих текстів без фото було 98, а 437 – з ілюстраціями. Журналісти використовуються картинки ракет, дронів, вибухів в небі у новинах про війну, військову техніку, коли йдеться про постачання зброї для наших військових чи успіхи ЗСУ,  лампочки, свічки – про енергозабезпечення, гучномовці – про повітряну тривогу, пробірки, маски – про COVID-19. У більшості випадків під фотографіями вказано, що це ілюстрації.

Хочеться відзначити, що під час моніторингу у львівських ЗМІ не зафіксовано фотографій, які не відповідають змісту новин. Звісно, хотілося б бачити більше авторських фотографій не лише у репортажах, інтерв’ю, аналітиках, розслідуваннях, але й в новинах. І трішки відповідальніше поставитися до підпису світлин – не просто публікувати фото із водяними знаками, але й вказувати авторство або джерело їх походження.

Мар’яна Сич, регіональна представниця Інститут масової інформації у Львівській області

 

Коментарі