17:49
08.12.2021

Рятувальники розповіли, як безпечно відсвяткувати Новий рік

Розповсюдженою причиною займання є експлуатація петард та піротехніки

З початку цього року на Львівщині зареєстрували понад 3,5 тисячі пожеж, внаслідок цього загинуло 70 осіб. Найбільше пожеж виникало у селах. Перед Новим роком, коли люди запалюють бенгальські вогні або феєрверки, таких випадків ще більше.

Про це інформує Lvivmedia, пишуть “Львівські новини”.

“Бенгальські вогні не несуть серйозної небезпеки, однак якщо їх не запалювати біля легкозаймистих речей”, — каже заступник начальника Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області із запобігання надзвичайним ситуаціям Олександр Оношко.

Інша справа – дешеві гірлянди. Щоб уникнути пожежі, варто використовувати лише сертифіковану продукцію. Перед підключенням гірлянду варто оглянути, аби вона не була пошкоджена. Якщо ж вона зайнялася, варто одразу ж вимкнути її з електромережі та не гасити у жодному разі водою.

Також розповсюдженою причиною небезпеки у новорічну ніч є експлуатація петард та піротехніки.

“Будь-яка піротехніка має свою інструкцію з використання, однак люди не читають її. Буває так, що петарди не закріплюють, тоді вони перевертаються та можуть поранити людину. Також вони можуть потрапити на балкони або у відкриті кватирки, що стає причиною загоряння”, — пояснює начальник відділу зв’язків із ЗМІ та роботи з громадськістю Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області Віталій Туровцев.

Загалом основними причинами виникнення пожеж є:

  • Необережне поводження з вогнем — понад 69% випадків;
  • Порушення правил пожежної безпеки під час використання електроприладів — 13,8% випадків;
  • Підпали — 3,8% випадків;
  • Порушення правил пожежної безпеки під час експлуатації печей — 4,1% випадків;
  • Розряд блискавки — менше ніж 1% випадків.

Необережним поводженням з вогнем вважають ігри з сірниками та запалювання новорічних свічок. Також, за словами рятувальників, дуже часто займаються такі електроприлади як пральна та посудомийна машинка, бойлер, електричні нагрівачі. Причиною загоряння є замикання електромережі. Тож, щоб такого не сталося, варто вимикати усі прилади з розетки, якщо ними не користуються.

Інші незвичні причини пожеж

Пожежа під час заряджання електросамокату

Львівські рятувальники кажуть, що у травні на вулиці Виговського сталася пожежа. Її причиною стало заряджання електросамокату.

“Було коротке замикання, загорілося квартира. Пожежа була дуже складною, бо сходову клітку захарастили мешканці багатоповерхівки. Вже після ліквідації вогню, виявили, що почала горіти ще одна захаращена квартира”, — згадує Віталій Туровцев.

Крім цього, вивести людей з будинку було дуже складно, прийшлося евакуювати їх з вікон, бо приміщення були задимлені.

Загоряння електричних автівок

Електричні автомобілі не можна гасити тому, що вони становлять пряму загрозу для рятувальників. Для того, аби погасити погасити, потрібно від’єднати електричну батарею автівки.

“Якщо батарея розташована всередині машини, загасити її неможливо. Для цього треба її розкривати. Частими причинами є коротке замикання, або підпал”, — пояснює Віталій Туровцев.

Однак, за словами рятувальників, такі пожежі не є розповсюдженими, адже поки що електромобілів у області вкрай мало.

Нагадаємо, на днях у Брюховичах, що поблизу Львова, зайнявся римо-католицький храм. У будівлі горів купол та обшивка в середині утеплювача під куполом.

Більше новин читайте в нашому Telegram!

Читачам також цікаво:

Коментарі