14:07
06.02.2023

Прибутки торгового центру в Києві йшли на фінансування російського озброєння

З ТЦ через кіпрські офшори роками виводилися мільйони доларів

До повномасштабного вторгнення прибутки зі столичного ТРЦ Ocean Plaza, через ланцюжок різних компаній, прямували на рахунки близької до путіна родини Ротенбергів. За гроші з цих рахунків сімʼя олігарха придбала 2 патронні заводи у рф, які на замовлення російського ВПК виготовляли озброєння.

Більше новин читайте в нашому Telegram

Про це йдеться у відеорозслідуванні Trap Aggresso, пишуть Львівські новини.

До 2020 року бенефіціарами ТРЦ «Ocean Plaza» були спершу сам Аркадій Ротенберг, а  далі по черзі його діти. Аби приховати свої активи від санкцій, Ротенберги володіли ТРЦ через ланцюжок інших компаній: ТОВ «ІС «Либідь», ТОВ «Авангард-Віларті» та два кіпрські офшори.

У 2020-му третину бізнесу викупив уже український бізнесмен Василь Хмельницький, а більшою часткою заволоділи двоє швейцарців. Однак тіньовим власником усе ще до сьогодні залишається Аркадій Ротенберг, на якого Україна повторно наклала персональні санкції в жовтні 2022 року.

У квітні 2022 року Національна поліція відкрила кримінальне провадження щодо компаній-власниць ТРЦ «Ocean Plaza» – ТОВ «ІС «Либідь» і «Авангард-Віларті», а також щодо Аркадія Ротенберга та його сина Ігоря. Справу порушили за статтею «Відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом».

За даними слідчих, з Ocean Plaza через кіпрські офшори роками виводилися мільйони доларів. Йдеться не лише про прибутки, отримані від діяльності ТРЦ, а й про ухилення від сплати податків і внесення недостовірних даних у фінансову звітність для легалізації отриманих у злочинний спосіб коштів. Лише з жовтня 2020-го до лютого 2022 року включно на кіпрські рахунки з компанії «ІС «Либідь» перевели понад 1 млрд грн.

У цей період співвласником третини бізнесу вже був українець Василь Хмельницький. Слідство також встановило, що саме за ці українські гроші син Аркадія Ротенберга Ігор у 2017 році придбав 48% акцій Тульського патронного заводу, а у 2019-му – 50% Ульянівського патронного заводу. Пізніше заводи отримували привабливі державні контракти на виробництво озброєння.

У серпні минулого року спочатку за рішенням суду арештували корпоративні права «ІС «Либідь» та «Авангард-Віларті» вартістю 350 млн грн, а згодом і все майно, яке їм належить, зокрема ТРЦ «Ocean Plaza». У вересні Печерський районний суд м. Києва скасував арешт, спочатку на третину прав бізнесмена Хмельницького, а потім і на все майно. Це дало змогу поновити роботу ТРЦ «Ocean Plaza» наприкінці листопада.

Читачам також цікаво:

Коментарі