20:36
16.02.2021

Рада суттєво збільшила штрафи для водіїв: за що і скільки тепер доведеться платити

Розміри штрафів збільшаться не лише для водіїв, а й для пішоходів.

Сьогодні, 16 лютого, Верховна Рада України підтримала законопроєкт №2695 щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху. За проголосували 325 народних депутатів.

Про це повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький на своїй сторінці у Facebook, пишуть “Львівські новини”.

Що передбачають ухвалені зміни:

Посилення відповідальності за керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння:

  • Вперше: штраф 17 тисяч гривень+ позбавлення права керування ТЗ на один рік.
  • Повторно впродовж року: штраф 34 тисячі гривень + позбавлення права керування ТЗ на три роки з оплатним вилученням ТЗ чи без такого, або адмінарешт на десять діб з позбавленням права керування ТЗ на три роки з оплатним вилученням ТЗ чи без такого.
  • Двічі впродовж року: штраф 51 тисяча гривень + позбавлення права керування ТЗ на десять років з конфіскацією ТЗ, або адмінарешт на п’ятнадцять діб з позбавленням права керування ТЗ на десять років, з конфіскацією ТЗ.

Також закон посилює відповідальність за керування машиною у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння. Він збільшує відповідальність за керування авто напідпитку з 10 до 17 тис. грн за перший випадок.

За другий випадок впродовж року – з 20 до 34 тисячі, а за третій випадок – штраф у 51 тисячу і позбавлення прав на 10 років з конфіскацією авто.

Також вводиться поняття адмінарешту до 15 діб за п’яне водіння.

Посилюється кримінальна відповідальність за порушення ПДР, вчинені в стані алкогольного чи іншого сп’яніння, що спричинило тяжкі наслідки.

Зазначається, що збільшили розмір штрафу за перевищення максимально дозволеної швидкості більше, ніж на 50 км/год – з 510 гривень до 1700 гривень.

Також збільшили штраф до 510 гривень за:
  • непристебнутий пасок безпеки;
  • розмову по телефону за кермом без гарнітури;
  • відсутність шолома у мотоцикліста.
 За залишене місце ДТП тепер доведеться заплатити 3400 гривень з позбавленням права керування транспортним засобом на 1-2 роки або без такого.
Штраф за керування або передачу керування ТЗ особою, яка не має права ним керувати, збільшено з 510 до 3400 гривень, а повторне протягом року – 40 800 грн з позбавленням права керування ТЗ на строк від 5 до 7 років (можливе також оплатне вилучення ТЗ).
За керування автомобілем особою, яка була позбавлена такого права замість 510 гривень тепер доведеться заплатити 20 400 гривень. Якщо ситуація повториться впродовж року потрібно буде віддати 40 800 гривень з позбавленням права керування ТЗ на строк від 5 до 7 років (можливе також оплатне вилучення ТЗ).
Олексій Білошицький також зазначив, що зросте штраф і для пішоходів. Перехід у недозволеному місці тепер коштуватиме громадянам 255 гривень (зараз 51 гривня).

Коментарі