12:45
04.05.2021

Рекордна “Олімпійська писанка-2021”: у Львові відкрили виставку робіт із шести областей (ФОТО)

Перемогла писанка з цукерок вагою 3 кілограми 900 грамів авторства Роксолани Булли

У Львівському державному університеті фізичної культури імені Івана Боберського відкрили виставку робіт вже шостого творчого конкурсу “Олімпійська писанка”.

Про це на своїй Facebook-сторінці повідомляє Відділення НОК України у Львівській області, пишуть “Львівські новини”.

Цей авторський проєкт розпочато у 2012 році під гаслом П’єра де Кубертена: “О Спорт! Ти – мир й надбання усіх народів на планеті”. 

“На першому конкурсі у 2012 було 33 учасники виключно зі Львова. Перемогла писанка з цукерок вагою 3 кілограми 900 грамів авторства Роксолани Булли. Цьогоріч конкурс рекордний за кількістю залучених областей, навчальних закладів і учасників. Рекордсменами є Львівська і Волинська область. Прибули писанки й з Рівненської, Запорізької, Дніпропетровської, Черкаської областей”, – зазначила аспірантка Університету, авторка ідеї, яка 10 років здійснює керівництво проєктом  Іванна Литвинець.

джерело: відділення НОК

В урочистостях взяли участь почесні гості: начальник управління молоді та спорту ЛОДА Роман Хім’як; начальник Львівського обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України Анатолій Ігнатович; старший викладач кафедр олімпійської освіти, стрільби та технічних видів спорту ЛДУФК ім. Івана Боберського, голова громадської організації “Центр виховання національної еліти» Антон Литвинець; керівник культурно-мистецького відділу ЛДУФК ім. Івана Боберського, представник відділення НОК України у Львівській області Лілія Гула, методист з образотворчого мистецтва КЗ ЛОР “Львівський обласний центр народної творчості і культурно-освітньої роботи” Михайло Бондар, консультант Центру професійного розвитку педагогічних працівників управління освіти ЛМР Віктор Батяла, президент спортивного клубу “Самурай” Назар Вітер, президент компанії Ariя Motors Іван Бойко. 

джерело: відділення НОК

“Кожного року тут збирається так багато унікальних і красивих робіт, що їм стає тісно в одній виставковій залі. Писанки мають бути у музеї. Не принципово, чи переможе найбільша писанка чи наймайстерніша за технікою. Головне, що на цьогорічній виставці представлена рекордна кількість робіт – понад дві сотні. Скоро зможемо познайомитися з авторами цих досконалих виробів”, –  наголосив начальник Львівського обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України Анатолій Ігнатович.

джерело: Відділення НОК

На відкритті виступили й представники суддівської колегії конкурсу: кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри олімпійської освіти ЛДУФК ім. Івана Боберського Олена Падовська; методистка з естетичного виховання і народних традицій КЗ ЛОР “Львівський обласний центр народної творчості і культурно-освітньої роботи”, що займається питаннями з Нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО у Львівській області Оксана Бондар; писанкарка, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, режисерка театру “Мета” Зоряна Грегорійчук; випускниця Національного університету “Львівська політехніка” (кафедра дизайну та основ архітектури)  Наталія Карабін. 

“Витоки писанкарства сягають глибини століть. І з давніх давен людина сприймає яйце, як символ життя, а писанку, як оберіг. Тож коли ми наносимо на яйце візерунок, ми таким чином кодуємо наше майбутнє, записуємо наші бажання і побажання добра, щастя, кохання, достатку, миру і здоров’я. Це, якщо висловитися сучасною мовою, своєрідний планер з надзвичайно потужною енергетикою. Відроджуючи добрі традиції Олімпійських ігор Стародавньої Греції у цьому чудовому конкурсі гармонійно поєднано фізичну красу і розвиток людини з її духовним, внутрішнім світом”, – розповіла переможниця міжнародних та всеукраїнських конкурсів, зокрема проєкту “Олімпійська писанка-2015” Наталія Карабін. 

Виросло вже не одне покоління хлопців та дівчат, котрі в різних техніках і матеріалах на практиці довели єдність ідей олімпізму з життєдайним народним мистецтвом писанкарства.

джерело: Відділення НОК

Читачам також цікаво:

Коментарі