11:08
02.12.2022

РНБО просить законодавчо заборонити роботу УПЦ МП в Україні

Всі органи мають активізувати заходи з виявлення  російських спецслужб у релігійному середовищі України

Рада національної безпеки та оборони України на засіданні 1 грудня доручила Кабінету Міністрів запропонувати Верховній Раді заборонити в Україні діяльність релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в Росії. Ідеться про Українську православну церкву (Московського патріархату).

Більше новин читайте в нашому Telegram

Про це йдеться у вечірньому зверненні Президента України Володимира Зеленського 1 грудня, пишуть Львівські новини.

 «Сьогодні відбулося засідання РНБО. Засідання, на якому ми розглянули численні факти звʼязків окремих релігійних кіл в Україні з державою-агресором», — розповів він.

Крім внесення вищезгаданого законопроєкту, Державна служба з етнополітики та свободи совісті має забезпечити проведення релігієзнавчої експертизи Статуту про управління УПЦ на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом і за необхідності вжити передбачених законом заходів.

Також буде здійснено перевірку наявності правових підстав і дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Всі органи, до компетенції яких належать питання у сфері забезпечення національної безпеки, мають активізувати заходи з виявлення та протидії підривній діяльності російських спецслужб у релігійному середовищі України і застосувати персональні санкції. Прізвища президент пообіцяв оприлюднити невдовзі.

Нагадаємо, нещодавно у приміщеннях УПЦ (МП) на Тернопільщині та Прикарпатті виявили пропагандистські матеріали і шеврони бойовиків. Також СБУ знайшла російське громадянство у керівництва МП на Буковині.

22 листопада Служба безпеки України провела контррозвідувальні (безпекові) заходи на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у Києві.

Читачам також цікаво:

Коментарі