14:02
29.03.2023

Російські спецслужби залучають дітей до фейкових мінувань в Україні

Санкція статті передбачає покарання до 8 років позбавлення волі

Російські спецслужби створили інтернет-спільноту, до якої залучали дітей різних регіонів України, за вказівками агресора підлітки розсилали повідомлення щодо неправдивого мінування українських установ.

Про це повідомляє пресслужба Служба безпеки України, пишуть Львівські новини.

“Служба безпеки викрила нові факти, які підтверджують, що рф залучає неповнолітніх до підривної діяльності проти України. Причому, це відбувається навіть в умовах війни. Так, СБУ заблокувала злочинні дії тінейджерської групи, яка причетна до серії анонімних повідомлень про псевдомінування у столиці та інших регіонах України”, – йдеться в повідомленні.

Найбільше підлітки “мінували” будівлі органів державної влади, а також об’єкти соціальної інфраструктури. Так, у жовтні минулого року вони одночасно повідомили про фейкові мінування 14 місцевих судів.

За даними слідства, злочинну діяльність учасників групи дистанційно координували представники російської спецслужби.  Саме за вказівками агресора підлітки періодично розсилали на електронні адреси держустанов неправдиві повідомлення про “мінування”.

Встановлено, що “розсилку” здійснювали від імені сторонніх осіб та з використанням спеціальних комп’ютерних програм для приховування своєї локації.

У результаті розслідування співробітники СБУ викрили організатора групи. Ним виявився неповнолітній житель Чернігівської області.

Правопорушник мав контакти з представником російської спецслужби, який зв’язувався з підлітком через месенджер і ставив йому завдання. За адресою проживання псевдомінера під час обшуку виявлено мобільний телефон та комп’ютер із доказами протиправної діяльності та комунікації з агресором.

Санкція статті передбачає покарання до 8 років позбавлення волі.

Читачам також цікаво:

Коментарі