09:56
15.03.2023

Сенатори США тиснуть на Пентагон щодо відправки F-16 в Україну

Ініціатором звернення став сенатор Марк Келлі

Група сенаторів США від демократів та республіканців вимагають від Пентагону інформацію про те, що необхідно, аби Сполучені Штати надали Україні винищувачі F-16. На їхню думку, саме сучасні винищувачі допоможуть “змінити правила гри на полі бою”.

Про це повідомляє Telegram-канал Список Міклушки, пишуть Львівські новини.

14 березня глава міноборони США Ллойд Остін отримав листа від 8 сенаторів, у якому вони зазначили, що російсько-українська війна перебуває на “критичному етапі” і винищувачі F-16 можуть надати перевагу Україні.

“Після розмови з американськими, українськими та іноземними лідерами, які працюють на підтримку України на Мюнхенській конференції з безпеки минулого місяця, ми вважаємо, що США повинні ретельно розглянути надання Україні літаків F-16. Це була б значна здатність, яка могла б змінити правила гри на полі бою”, — повідомляє Politico.

Ініціатором листа став сенатор Марк Келлі (штат Аризона).

Сенатори попросили Остіна надати їм до кінця тижня оцінки низки факторів, необхідних для успішної передачі F-16 Україні.

У листі сенатори привітали повідомлення про те, що двоє українських пілотів прибули до США для оцінки навичок винищувачів на базі національної гвардії Морріс у Тусоні, у рідному штаті Келлі, що вони назвали “критично важливим кроком у оцінці” їхньої готовності літати на F-16.

Однак цивільні високопосадовці, зокрема президент США Джо Байдена та радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван, кажуть, що винищувачі не є негайною потребою на полі бою порівняно з іншими засобами.

Читачам також цікаво:

Коментарі