19:42
02.04.2024

Скандальні “Сонячні Меденичі” або ж гроші «в руках громади»

Посадовці на Львівщині не понесли належного покарання за свої дії, які призвели до безпідставних витрат у розмірі 1,6 млн грн

У серпні 2019 року, на засіданні Меденицької селищної ради Дрогобицького району на Львівщині було засновано комунальне підприємство “Сонячні Меденичі” . За цим рішенням стояли великі амбіції та надії на розвиток місцевої інфраструктури. Підприємству було виділено статутний капітал у розмірі 910 тис грн, що, здавалося, мало б стати фундаментом для його успішної діяльності. Однак, реальність виявилася далекою від очікувань.

Директором підприємства обрали Ільківа Романа Миколайовича, особу, чиї дії згодом призведуть до кримінального провадження.

З перших днів свого існування “Сонячні Меденичі” опинилися у центрі скандалу, пов’язаного з безпідставними витратами та порушенням законодавства про публічні закупівлі.

Проаналізувавши витрати підприємства за період 2019-2020 рр з’ясувалось, що кошти були повністю та безпідставно витрачені на оплату товарів, послуг і робіт, які жодним чином не відповідають основним видам діяльності цього підприємства. Зокрема, жодних процедур торгів не проводилось, а це тягне за собою застосування наслідків нікчемного правочину.  Такі дії підприємства призвели до незаконних витрат бюджетних коштів.

Окрім того, жодної господарської діяльності “Сонячні Меденичі” не здійснювало, доходу – не отримувало.

До слова, бухгалтерські документи на комунальному підприємстві були відсутні, а це, в свою чергу, демонструє серйозні прогалини в адміністративному та фінансовому управлінні. Чинне законодавство України, зокрема Господарський кодекс та Закон “Про оплату праці”, вимагає від підприємств забезпечення належного ведення обліку, включно з штатним розписом, табелями обліку робочого часу, розрахунками заробітної плати. Однак на “Сонячних Меденичах” під керівництвом Ільківа не було оформлено жодних із зазначених документів. Така недбалість не лише порушила законодавство, але й створила умови для зловживань та фінансових маніпуляцій, що підірвало довіру громади та спричинило збитки місцевому бюджету.

Утім, одним з найбільш резонансних випадків зловживань є нікчемний договір про оренду автомобіля, укладеного між Ільківим та підприємством. Сам Ільків, будучи директором, орендував автомобіль у самого себе, що є грубим порушенням цивільного законодавства.  Цей інцидент – лише верхівка айсберга у довгому списку неправомірних дій керівництва.

Зв’язок між Ільківим та колишнім селищним головою Володимиром Шулаком, який закріпив у статуті підприємства всі повноваження за директором, заслуговує окремої уваги. Зрозуміло, що це співробітництво зіграло ключову роль у формуванні масштабів зловживань, які мали місце в “Сонячних Меденичах”. Зокрема, Шулак, надавши Ільківу необмежену владу над підприємством, фактично відкрив шлях для реалізації корупційних схем.

На фото Володимир Шулак

Роман Ільків звільнився з посади директора ще у 2020 році. Але під час звільнення не повернув корпоративну банківську картку, де знаходились кошти підприємства. Уже під час воєнного стану, протягом травня – листопада 2022 року, Ільків користувався цією карткою та загалом зняв з рахунку 315 514 грн 55 коп., таким чином укравши ці гроші з бюджету Меденицької селищної ради. У суді він визнав свою провину та повернув на рахунок селищної ради усі вкрадені кошти, тож суд виніс вирок – 5 років ув’язнення. Однак звільнив Романа Ільківа від відбування покарання з річним іспитовим терміном.

Незважаючи на повернення вкрадених грошей у громади та судовий вирок, історія «Сонячних Меденич» закінчується з гірким післясмаком, оскільки ні Ільків, ні колишній голова Шулак не понесли належного покарання за свої дії, які призвели до безпідставних витрат у розмірі 1,6 млн грн. Оперуючи коштами та майном громади, посадовці витрачали їх на власний розсуд, а не на потреби місцевих мешканців.

Цей випадок має бути нагадуванням про виклики, які стоять перед системою правосуддя та механізмами громадського контролю. Сподіваємось, що такий досвід стане кроком до підвищення відповідальності та покращення управлінських практик, а також забезпечить у майбутньому, аби подібні інциденти не повторились не лише в Меденицькій громаді, а й загалом.

Коментарі