14:30
19.01.2022

Студенти вимагають від президента дотримати обіцянку

Їхні вимоги стосуються збереження ліміту стипендіатів у обсязі 40-45%

1 грудня 2021 року, у своєму зверненні до Верховної Ради, Президент України Володимир Зеленський пообіцяв збільшити розмір стипендій та залишити кількість студентів-стипендіатів у розмірі 40-45%. Проте уряд не вжив для цього заходів, тому ліміт станом на 19 січня 35-40%. Тепер студентська спільнота вимагає дотримання президентської обіцянки, пишуть “Львівські новини”

Студентська спільнота помітила колізію постанов уряду, в яких одні дані суперечать іншим.

Інфографіка від студентського уряду Франкового вишу

Після почалися активні звернення до чиновників та депутатів з приводу скорочення ліміту стипендіатів.

Спочатку заступник Міністра з питань європейської інтеграції Олексій Шкуратов, у відповідь на звернення профспілок працівників освіти і науки України, заявив, що питання з лімітом стипендіатів ще розглядається:

“Законом України “Про державний бюджет України на 2022 рік” видатки на зазначене збільшення (ліміту стипендіатів — ред.) не передбачені. Наразі можливість вирішення питання щодо збереження діапазону стипендіатів серед студентів на рівні від 40 до 45% розглядається”.

Олексій Шкуратов

Проте згодом Міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет, у відповідь на звернення нардепки Наталії Піпи, заявив, що Міністерство фінансів не підтримує збільшення обсягу стипендіатів:

“Зазначеним проєктом («Про внесення зміни до Порядку призначення і виплати стипендій» — ред.) пропонується поновити ліміт стипендіатів у закладах фахової передвищої та вищої освіти на рівні 40-45%. Станом на 12 січня 2022 року проєкт погоджено без зауважень Мінекономіки та Мінцифри. Однак, Мінфіном проект постанови не підтриманий”.

Сергій Шкарлет

Також міністр у своїй відповіді навів приклади зі стипендіями з інших держав:

“Академічні стипендії в Угорщині отримують 24% від загальної кількості студентів, Словаччині – 17,7%, Румунії – 16,4%, Литві – 15%, Латвії – 8%, Польщі – 7%, Німеччині – 6,5%, Болгарії – 4,1%, у Сербії – 3,8%; у Хорватії академічні стипендії отримують лише студенти технічних спеціальностей (3%), а, наприклад, у Данії, Іспанії, Франції, Ісландії, Італії, Англії академічні стипендіїне призначаються взагалі”.

Проте студентів така відповідь не задовільняє, адже вони хочуть, аби дотримали президентську обіцянку:

“Наразі все йде до того, що десятки студентів позбавлять можливості отримувати академічну стипендію (яка навіть попри підвищення все одно є меншою за прожитковий мінімум). Тому ми вимагаємо негайно прийняти постанову, яка би повернула ліміт стипендіатів до рівня 40-45% вже найближчими тижнями”, — заявляє Ангеліна Бережненко — заступниця голови студенстького уряду Львівського національного університету ім. Франка.

Студенти вже запустили флешмоб під постами уряду у соцмережах.

Скриншот з коментарів під дописом уряду у Фейсбуці

Ангеліна Бережненко додала, що їхні пости в соцмережах — це не все, що вони запланували. За її словами, студентська спільнота буде добиватися збільшення ліміту стипендіатів до останнього.

Нагадаємо, що скандал навколо ліміту стипендіатів почався ще минулого року, коли в уряді з підвищенням розміру стипендій зменшили обсяг людей, які її отримуватимуть. Тоді студенти вишів України записали відеозвернення до влади.

Більше новин читайте в нашому Telegram!

Читачам також цікаво:

Коментарі