10:56
09.09.2021

Суд скасував будівництво багатоповерхівки Дубневичів поблизу Львова

Ділянка знаходиться поблизу Сихівського району площею 120 га

Львівський окружний адміністративний суд визнав протиправним та скасував рішення Солонківської сільської ради про затвердження детального плану території в межах вул. Богдана Хмельницького в селі Зубра.

Про це інформує “Наші гроші”, пишуть “Львівські новини”.

Йдеться про зведення чотириповерхового будинку на вул. Василя Стуса, 18а в селі Зубра, генпідрядником якого є ТОВ «Ріелбудстиль». Сама ж ділянка площею 0,4 га з жовтня 2020 року належить непублічному Сергію Руденкові. Вона розташована недалеко від Сихівського району Львова та біля території площею 120 га між Зуброю та Пасіками-Зубрицькими, яку контролює родина Дубневичів.

На початку серпня цього року мешканці села Зубра пікетували Солонківську сільську раду з вимогою зупинити будівництво чотириповерхівки.

Тоді голова Солонківської громади Богдан Дубневич пообіцяв мешканцям: «Якщо там є якісь порушення, то ми всі свої рішення скасуємо».

В детальному плані території йшлося про будівництво будинку на 92 квартири. Дозвільні документи на виконання будівельних робіт замовник отримав наприкінці липня цього року. У них вказано висоту будівлі − 15 метрів.

На стороні мешканців

На початку вересня цього року мешканці села Зубра скасували детальний план території, завдяки якому це будівництво стало можливим. Їх повністю підтримав суддя Роман Брильовський. Серед його основних аргументів на користь жителів було те, що детальний план території не відповідає генеральному планові села Зубра.

За словами судді, чинним генеральним планом села Зубри не передбачено багатоквартирної житлової забудови на території села, немає відповідних розрахунків, планування відповідної інфраструктури та комунікацій. Тому затверджений детальний план території фактично змінює, а не уточнює положення генерального плану села Зубра.

Окрім того, на момент розробки проєкту детального плану в грудні 2020 року цільове призначення ділянки було для ведення особистого селянського господарства, однак тут передбачили розміщення одного чотириповерхового квартирного житлового будинку з вбудованими об’єктами обслуговування.

ФОТО: Паспорт планового будівництва, ZAXID.NET

Сьогодні, за даними Публічної кадастрової карти, ділянка призначена для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку. Хоча, як свідчить генеральний план села Зубра, ця територія належить до зони садибної забудови. А отже, підсумував суддя, детальний план території ще й суперечить чинним державним будівельним нормам − на садибній території не можна зводити багатоквартирні будинки.

Суд також погодився, що Солонківська сільська рада порушила процедуру публікації оголошень в засобах масової інформації. Наприклад, вона не оприлюднила проєкту розробленого детального плану території. Водночас інші оголошення, які стосувалися спірної ділянки, також були з помилками. Тому, зазначив суддя Роман Брильовський, сільська рада фактично усунула громадськість від обговорень, хоча та могла надати свої зауваження та пропозиції.

Читачам також цікаво:

Коментарі