09:05
17.01.2022

Священник, лікар та мерія застерігають від купання у водоймах на Водохреща (ФОТО)

Купання в ополонці стало популярним в останні роки

Свято Водохреща, Хрещення Господнє, святкують традиційно 19 січня. У цей день освячують водойми, а люди купаються у крижаних ополонках.

Насамперед, ця традиція є нагадуванням християнам, про те, що так у річці Йордан хрестився Ісус Христос. Але священики та лікарі наголошують, що в тих краях, де відбувалися всі згадані біблійні події, кліматичні умови набагато сприятливіші навіть для зимового купання. Адже там значно тепліше.

Мерія застерігає мешканців Львівської МТГ утриматися від купання у водоймах на Водохреща.

“Зважаючи на постійно мінливу температуру повітря, на водоймах крига може бути нестійкою. Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міста застерігає утриматися від купання й не виходити на тонку кригу, та вберегти від цього своїх дітей”, – повідомила пресслужба Львівської міської ради.

Фото: ЛМР

Керівник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту Львівської міської ради Віктор Іваніцький додав, що занурюватись можна лише у спеціально обладнаних ополонках біля берега та під наглядом рятувальників і медичних працівників.

“У воду варто занурюватись поступово, найкраще по шию, не замочивши голову, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку. У воді варто бути не більше 30 секунд. При виході з води, не слід триматися безпосередньо за металеві поручні, можна використовувати сухий рушник. Після виходу з води, необхідно добре розтерти тіло сухим рушником, одягнутися, виконати декілька інтенсивних фізичних вправ, випити гарячого чаю”, – додав Іваніцький.

Вважається, що людина, занурюючись в ополонку на Водохреща, змиває з себе всі гріхи. Але самі священики дуже обережно трактують таємний сенс традиції купання в ополонці на Водохреще.

«Не купання в ополонці робить людину оновленою в її силах, а покаяння», – Блаженніший Патріарх Святослав Шевчук пояснив суть свята Водохреща під час проповіді в неділю, 16 січня.

Фото: УГКЦ

 “Хрещення Івана – це людська сторона покаяння, а хрещення Ісуса Христа Духом Святим – це Божа сила, яка перероджує людину і робить її новим створінням у Христі. Ми всі повинні усвідомити, – переконаний Глава Церкви, – що для того, аби покаятися, аби бути хрещеними Святим Духом, аби оновлюватися і зростати у хрещенні, яке ми отримали один раз на все життя, потрібно повсякчас усвідомлювати свою гріховність, слухатися голосу вопіющого в пустині, ставати перед Божим обличчям і проходити, можливо, власну пустелю.” – додав Глава УГКЦ.

Фото: УГКЦ

Лікарі  попереджають про ряд небезпек, що загрожують людям купанням у крижаній воді.

“Щороку значна частина населення нашої країни хоче почуватися “моржами” і купається в ополонці. Не важко здогадатися, що таким чином люди святкують Хрещення Господнє. За традицією потрібно опуститися у крижану воду три рази і після цього обряду цілий рік не хворітимеш. З боку це має досить веселий вигляд, але які наслідки це може мати для здоров’я?! Так, загартовування покращує загальний стан організму, пришвидшує адаптацію до стресових факторів, зменшує вірогідність захворіти на ГРВІ. Але позитивний вплив загартовування на організм буде тільки у тому разі, коли це буде поступово. Різкі перепади температур для людей, які не пристосовані до цього, можуть викликати лише негативні наслідки. Особливо шкідливо це людям, які перенесли інфаркт або інсульт, із підвищеною вагою, вагітним, хворим на гіпертонічну хворобу, цукровий діабет та хронічні захворювання. особливо сечостатевої системи”, – розповіла “Львівським новинам” сімейний лікар Ірина Козак, завідуюча Амбулаторії сімейної медицини №2 Міської клінічної лікарні ім. Князя Лева.

Фото: Facebook-сторінка Ірини Козак

Більшість людей, які купаються у холодній воді, не “моржі” та навіть не підготовлені елементарним загартовуванням. В крижану воду пірнають навіть ті, кому не можна купатися в ополонці на Водохреща.

Однак Ростислав Гоза не новачок, оскільки  вже 12 років  занурюється у крижану воду та поділився з журналістами “Львівських новин” про ритуальне купання в ополонці:

“Для мене це – не мода, а вшанування українських традицій та очищення. Водохресне купання – це віра, що в новому році буду здоровим і тілом, і духом. Цього року обов’язково не полишу цю традицію та буду пірнати.”

Чоловік додав, що лише після того, як священник відправляє службу та читає молитву біля водойми, він  заходить у воду, хреститься та тричі занурюється з головою.

На фото Ростислав Гоза з донькою

“Ніколи не було такого, щоб захворів. Вийшовши з води, головне – взутися та одягнути  халат, бо ще 15-20 хвилин дуже жарко. Обов’язково – гарячий чай на травах. Пам’ятаю, що найстрашніше  було пірнати другий раз. Бо, коли робиш це вперше, то не знаєш, яке саме відчуття тебе чекає (ред. – сміється). Але вірю, що саме в цей день вода – цілюща та може оздоровити “, – додав Ростислав.

До слова, раніше доньки чоловіка також пірнали в ополонку. Одній тоді було сім років, другій – лише п’ять.

Отож, до водохресного купання потрібно готуватися заздалегідь, особливо, якщо ви новачок і ніколи раніше не занурювалися. Також – прийміть до уваги застереження лікарів та занурюйтесь у спеціально обладнаних ополонках.

Більше новин читайте в нашому Telegram!

Читачам також цікаво:

Коментарі