18:16
10.06.2024

Тендер на пів мільйона та десятки обʼєктів нерухомості. Що відомо про активіста і волонтера Святослава Літинського?

Святослав Літинський відомий у ЗМІ, як «мовний активіст», через ініційовані ним судові процеси щодо ужитку української мови. Із загальнодоступних джерел відомо, що Літинський викладає у вузі, волонтерить та є співвласником ІТ- компанії. Але що сховано за завісою борця за українізацію?

У вересні 2022 прогриміло резонансне кримінальне провадження: до Літинського прийшли з обшуком правоохоронці у справі щодо збагачення на продажі автомобілів для ЗСУ, де він проходив як свідок. Відреагував навіть президент Володимир Зеленський, який зазначив, що «шахраї та злодії не можуть бути волонтерами». Цікаво, що тоді на захист активіста публічно став міський голова Львова Андрій Садовий.

Та не волонтерством єдиним. Схоже, політичне життя хвилює Святослава Літинського не менше. У різний час він потрапляв у списки “Української Галицької Партії”, “Європейської Солідарності”, а також був помічником народних депутатів на громадських засадах у Ігоря Васюника та Галини Васильченко. Є учасником ГО «І так зрозуміють», разом з Романом Матисом, якого у травні 2022 року правоохоронці звинувачували у розкраданні гуманітарної допомоги. Також Літинський є учасником ГО «Незалежні» разом з Цястуном Романом, який балотувався до місцевих рад у 2015 році від політичної партії «Воля», яке ЗМІ повʼязують із партією «Самопоміч», а також Максимом Бризіцьким, який балотувався до міськради від «БПП» у 2015 році.

Та найцікавіше, що активіст і волонтер Літинський є власником чималої кількості квартир, приміщень та землі. Йдеться про 21 обʼєкт нерухомості та 58 земельних ділянок! Серед них – приміщення на території колишнього заводу «Кінескоп», яке належить Літинському та його бізнес-партнерам. Саме для цього обʼєкту у 2019 році ПрАТ «Львівобленерго» оголосило тендер на 526 415 грн для виконання проектних та будівельно монтажних робіт з переоснащення кабельної лінії.

Вже 11 листопада 2022 року, орієнтовно за місяць після обшуків у Літинського і скандалу у ЗМІ щодо махінацій з автівками для військових, міська рада затверджує містобудівні умови та обмеження на реконструкцію будівлі колишнього заводу «Кінескоп», з надбудовою під офісний центр та будівлі насосної станції з добудовою під криту автостоянку.

Мова про вже згадане приміщення, яке належить Літинському та його бізнес-партнерам, щодо якого «Львівобленерго» оголошувало тендер на пів мільйона гривень. Імовірно саме там розміщена IT-компанія «Abto Software», якою керує Літинський разом з Сергієм Івановим та Олександром Музичуком.

До слова, у вересні 2020 року у Львові було оголошено тендер для ІТ-компаній на розробку платформи, і як ви гадаєте, хто став переможцем? Звісно, компанія Abto Software.

З огляду на світлини колег Літинського у соцмережах, можна зробити висновок, що компанія надає перевагу недешевому відпочинку: айтівці можуть дозволити собі не лише дорогі мотоцикли, а й відпочинок на яхтах, приватних літаках та гелікоптерах.

Цікаво, що у 2020-му році IT-компанія «Abto Software» виграла тендер на розробку платформи «Lviv Tech Marketplace». Скільки отримала за проект компанія Літинського достеменно невідомо, адже з незрозумілих причин, ні на сайті міськради, яка активно висвітлювала тендер, ні на грантових платформах, не вказано вартості. Показово, що на урочистій презентації майданчику, головував не абихто, а сам мер Львова Андрій Садовий.

Далі буде…

Сергій Іванов

Коментарі