13:41
27.08.2021

У Брюховичах зводять незаконну багатоповерхівку на місці садибної забудови

Рекламне оголошення про будівництво ЖК вже розміщено на сайті

У Брюховичах Львівської ТГ почали незаконне будівництво шестиповерхівки з двома секціями на вул. Ясна, 15.

Як повідомляє «Діло», на ділянці площею 0,1459 га хочуть розмістити ЖК «RedWood» на 40 квартир та 18 паркомісць. З вересня 2020 року земля належить Мотько Остапу Юрійовичу. З листопада 2020 року право на користування та її забудову отримав Обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельний кооператив «РЕДВУД». Його власниками є Наумець Галина Ярославівна, Панчишин Олег Володимирович та Підгребельна Марія Ігорівна, яка раніше працювала головним державним інспектором ГУ ДФС у Львівській області.

У жовтні 2020 року власник змінив цільове призначення землі з «обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд» на «будівництво багатоквартирного житлового будинку».Колишній виконком Брюховицької селищної ради в останні місяці своїх повноважень видав містобудівні умови та обмеження для будівництва «багатоквартирного житлового будинку». Рішення для підписав селищний голова Брюхович Володимир Доманський, який нині є депутатом Львівської облради від «Європейської Солідарності».

За словами місцевої жительки п. Марії рішення виконкому є незаконним, оскільки досі не розроблено детального плану території та не проведено громадських слухань щодо нього, а це є обов’язковою умовою перед видачею містобудівних умов та обмежень на таке будівництво. Крім того зміна цільового призначення землі відбулась в обхід закону. Також мешканці наголошують, що наявна дорога до дитячого садочка та школи не може забезпечити таку кількість людей паркомісцями для авто та безпечним рухом. Зведення такого будинку призведе до зниження якості проживання людей в існуючих тут садибах, додасть мешканцям дискомфорту надмірним рухом та шумом, зменшенням рівня освітлення на подвір’ях та у хатах, спричинить надмірне навантаження на водогін, каналізаційну систему, яка при проектуванні не була розрахована для такої кількості людей.

«Це присадибна забудова, а вони знайшли лазійку, що в межах одного класу земель вони нібито можуть змінити цільове призначення з присадибної на багатоквартирну згідно генплану. Станом на сьогодні вони вже зробили фундамент, розмістили арматуру. Забудова ведеться впритул до приватних будинків. Зараз вони не знають, куди їм підключити свою каналізацію. Наша зроблена під садибні забудови. Поруч є ще два незаконних будівництва, і вона мені прямим текстом каже, чому їм можна, а нам ні, судіться з ними теж», – розповідає мешканка п. Марія.

станом на серпень 2021 року

Колишня секретарка Брюховицької селищної ради та членкиня виконкому  Олександра Ощудляк, що пропрацювала на посаді близько 10 років, не заперечує, що прийняте, зокрема, нею рішення є незаконним. Після ліквідації селищних рад вона стала головним спеціалістом Департаменту агломерації Львівської міської ради.

«Детального плану території не робили. Наша архітекторка казала, що можна видати містобудівні умови та обмеження й без цього. Жодних громадських слухань також не було слухань. А коли комісія виїжджала на місце з міським ДАБІ, то вони переконували, що ДПТ є обов’язковим. Єдиний вихід і ситуації тепер – скасувати рішення через суд», – каже Ощудляк.

Рекламне оголошення про будівництво незаконного ЖК вже розміщено на сайті Асоціації західноукраїнських забудовників та сайті ЛУН. Виконавчим директором Асоціації є Мартинюк Юрій Анатолійович, що за сумісництвом є головою фракції «Варта» у Львівській міськраді.  У коментарі журналістам він заявив, що нічого не знає про скандальне будівництво і зможе прокоментувати його після ознайомлення з матеріалами справи.

Цієї весни мешканці робили спільні збори із забудовником, але результату вони не принесли.


Власник землі Остап Мотько фігурує ще у кількох будівництвах у Брюховичах, зокрема, каналізаційних мереж по вулицях Макаренка, вул. Ягідна, вул. Ясна, вул. Лісна та водопроводу на 15 вулицях. Його батько – Мотько Юрій Ярославович є давнім бізнес-партнером Андрія Дроздовського – колишнього депутата Брюховицької селищної ради та №22 у єдиному списку «Європейської Солідарності» на виборах 2020 до Львівської міськради. Їх спільна ТзОВ «Інвестиційна компанія «Леодіс» кілька разів фігурувала у скандалах при освоєнні бюджетних грошей, у тому числі й у Брюховичах.

Читачам також цікаво:

Коментарі