08:49
21.10.2022

У Львівській ОВА пояснили, наскільки складна ситуація з елекроенергією

Мешканцям Львівщини потрібно максимально зменшити споживання електроенергії

Вчора, 20 жовтня, під час брифінгу у медіацентрі «Україна» перший заступник начальника Львівської ОВА Андрій Годик розповів, як на енергетичну систему Львівщини вплинули дії ворога.

Про це повідомляє пресслужба ЛОВА, пишуть Львівські новини.

«Ракетні удари по об‘єктах енергетики тривають уже другий тиждень. Їх завдання нанести максимальне ураження нашій енергетичній системі та розбалансувати її. Внаслідок цього система працює в складних умовах і збалансувати її доволі складно. Саме тому можливими є два варіанти розвитку ситуації. Під час першого нам потрібно суттєво зменшити споживання електроенергії, щоб забезпечити баланс. Це крок, який залежить від кожного з нас. Населенню необхідно відповідально використовувати електроенергію. Вимкнувши зайві електроприлади, кожен зробить свій внесок в енергетичну безпеку країни. Якщо ми не зменшимо використання електроенергії, то необхідно буде обмежувати споживання користувачам електроенергії і, при необхідності, тимчасово вимикати електропостачання як для окремих суб’єктів, так і для більш широкого кола абонентів. Але я переконаний, що лише спільними зусиллями ми зможемо віднайти компромісне рішення. Тому закликаю жителів Львівщини сформувати свій робочий час та дозвілля таким чином, щоб максимально зменшити споживання електроенергії», – наголосив Андрій Годик.

Перший заступник повідомив, що обласна влада активно комунікує з органами місцевого самоврядування щодо того, що комунальні підприємства зменшили електроспоживання, зокрема щодо вимкнення освітлення  об’єктів комунальної форми власності для економії та кращого балансу енергосистеми.

«Але бізнес не завжди дослухається до нас, адже у пікові години споживання електроенергії міста активно освітлюються зовнішньою світловою рекламою попри те, що заклади не працюють. Щодо використання електроенергії торговими центрами: я розумію, що бізнесу та торгівлі необхідно функціонувати, але необхідно ухвалити комплексне та компромісне рішення щодо зменшення використання електроенергії на торгових майданчиках», – зазначив Андрій Годик.

Також перший заступник додав, що одним із приводів для зміни тривалості комендантської години було забезпечення можливості доїзду працівників підприємств, які планують перехід на роботу у нічний час, до місць праці.

Головний диспетчер західного регіону НЕК «Укренерго» Віталій Федун повідомив, що через атаки ворога на об’єкти критичної інфраструктури в Україні виник дефіцит електроенергії.

«Тому, щоб наша енергосистема залишалася збалансованою та не було так званого блекауту, нам необхідно було запровадити відповідні обмеження з 7:00 до 22:00 упродовж сьогоднішнього та завтрашнього днів для промислових споживачів. Такі графіки були заздалегідь розробленими та узгодженими з самими споживачами. Ми маємо велику надію, що такі кроки запобіжать аварійним вимкненням споживачів», – розповів Віталій Федун.

Технічний директор ПрАТ «Львівобленерго» Роман Іванців поінформував, що під час останніх атак максимально використали всі резервні джерела живлення, а електроенергією забезпечили усіх споживачів.

«Оскільки атаки продовжуються, нам необхідно збалансувати нашу енергетичну систему. Саме тому сьогодні запровадили графіки обмеження енергоспоживання, а також обмежили електричну потужність. Ми передбачили графіки аварійних погодинних вимкнень, а уся необхідна інформація є у нас на сайті. Там кожен житель області зможе знайти свій населений пункт та вулицю, яку знеструмлять у випадку настання критичної ситуації», – зазначив Роман Іванців.

Директор Західного Територіального управління обслуговування мережі НЕК «Укренерго» Петро Чорнописький розповів, що після останніх ракетних атак пошкоджені чимало об‘єктів критичної інфраструктури.

«Ситуація є нелегкою, але контрольованою. Ці всі заходи, які озвучили попередні спікери, покликані зберегти життєздатність нашої енергетичної системи. Ми залучили усі необхідні сили та засоби для відновлення енергопостачання. Ми робимо все можливе, щоб в найкоротші терміни відновлювати живлення усіх споживачів», – додав Петро Чорнописький.

Читачам також цікаво:

Коментарі