18:16
23.12.2021

У Львові АТОвці не можуть отримати 35 сотиків землі, бо мерія має на них інші плани

30 учасників російсько-української війни звернулись особисто до мера Львова Андрія Садового

Сьогодні, 23 грудня, біля стін Львівської міської ради на мітинг зібрались учасники АТО, аби відстояти свої законні права на земельну ділянку, яку влада обіцяла їм виділити, однак й досі не виділила, пишуть “Львівські новини”.

Згідно з Законом “Про соціальні гарантії учасникам бойових дій” органи виконавчої влади, виконавчі комітети місцевих рад зобов’язані подавати першочергове право на земельні ділянки, на вступ до житлово-будівельних (житлових) кооперативів, кооперативів по будівництву та експлуатації колективних гаражів, до садівницьких товариств, на придбання матеріалів для індивідуального будівництва і садових будинків, технічне обслуговування та забезпечення стоянками транспортних засобів.

30 учасників російсько-української війни знайшли вільну земельну ділянку у Львові на вул. Трускавецькій, 48, під гаражно-будівельний кооператив та звернулись до очільника міста,  чи у нього не має заперечень стосовно цієї ділянки для АТОвців. Андрій Садовий погодив таке рішення і заперечень та зауважень не мав.

“Таким чином ми почали рухатись. Ми замовили план земельної ділянки, створили кооператив, зібрали увесь пакет документів, які вони від нас вимагали, та дали списки учасників АТО”, – розповів журналістам “Львівських новин”  Володимир  Ферцович, Голова “УНСО” Львівщини.

Пройшовши усі візи та зібравши необхідні документи, 17 червня 2020 року питання подали на порядок денний. Однак рішення по цьому кооперативу не було прийнято, оскільки уся фракція “Самопомочі” не голосувала.

“36 голосів ми набрали, а по новому земельному закону потрібно було 43, якщо не помиляююсь. Тобто відбувся повністю саботаж “Самопомочі”. Відповідно я подаю другу заявку, щоб питання розглянули повторно. Переговорив з усіма головами фракцій, що це – кооператив учасників АТО. Депутати сказали, що підтримають”, – додав Володимир Ферцович.

Однак, у депутатів, зокрема у Вікторії Довжик, голови фракції “Самопоміч”, була вимога: якщо земельну ділянку даватимуть в оренду, а не у власність, то вони одноголосно підтримають це рішення. Хоча поперднім кооперативам земельні ділянки надавали у власність. Міська рада, в свою чергу, пообіцяла встановити мінімальну вартість за орендну плату, оскільки, це земля передбачена для учасників АТО. Тому хлопці з кооперативу “Автофорсаж 1” погодились.

“Попередив всіх депутатів, що ми готові на оренду. Зустрівся ще з пані Вікторією Довжик та сказав, що хлопці-АТОвці погодились на оренду і паралельно  подав заявку. Але наше питання не попадає на порядок денний. Воно скидається з вимоги Андрія Івановича Садового. Воно ніби висить на порядку денному, а з колегії скидають, бо Андрій Іванович має інше бачення на цю земельну діляку. Запропонували учасникам АТО знайти іншу діляку, яка має іншу цінність. П’ятий чи шостий раз ми не можемо попасти на порядок денний. Тобто відбувається повний ігнор”, – зазначив Володимир.

Андрій Садовий заявив, що хоче особисто поїхати та глянути на земельну ділянку.

“Учасники АТО йому (Садовому – ред.) кажуть: “Ну, давайте разом поїдемо подивимось”. Отак ми два тижні їдемо і не можемо заїхати. Сьогодні я від нього хотів  почути відповідь, а він сказав, що в нього голова забита і він немає часу. Деякі депутати сказали, що ця ділянка має іншу цінність, можливо, там буде новозабудова, можливо, там буде під якісь соціальні потреби, а ви собі шукайте іншу”, – поділився Ферцович.

Напередодні, коли земельну ділянку показали меру Львова та депутатам ЛМР, ніхто заперечень не мав, а зараз учасники АТО змушені відстоявати свої законні права на вулиці.

Чи справедливе таке рішення і як довго АТОвцям чекати на свої законні 35 сотиків землі, за які вони кров’ю та потом воювали та ризикували життям на Сході України, з честю виконували свій військовий обов’язок, даючи відсіч російській агресії на українському Донбасі,  наразі невідомо?!

 

Коментарі