13:50
27.01.2023

У Львові благодійники за місяць придбали понад 1200 генераторів

Кошти жертвували жителі США та американські компанії

Сьогодні, 27 січня, у Львові зафіксували рекорд України – благодійники придбали й завезли з-за кордону 1263 генератори.

Більше новин читайте в нашому Telegram

“Зробили це за місяць. Так швидко і в таких масштабах досі це не вдавалося ще нікому”, – зазначив очільник Львівської ОВА Максим Козицький.

Генератори купував та привозив благодійний фонд «Razom for Ukraine» та фонд «Nova Ukraine», за підтримки Львівської ОВА і Міжнародного штабу допомоги українцям.

Кошти для придбання пристроїв жертвували жителі США та американські компанії.

“Ідея проєкту виникла, коли poсійськi окупанти почали бити ракетами по об’єктах енергетичної інфраструктури України”, – додав Козицький.

“Цікаво, що 20 грудня, коли ми оголошували старт встановлення рекорду, ставили за мету привезти 1001 генератор, але вдалося суттєво більше”, – наголосив очільник області.

Після усіх необхідних перевірок, рекорд офіційно зафіксували у Книзі світових рекордів.

Генератори використовуватимуть у тих населених пунктаї, де ситуація найскладніша.

“Зокрема, щоб подавати світло, тепло і зв’язок медзакладам, де рятують життя цивільних і військових, у пологових, пунктах обігріву, прихистках, на залізниці. Дякую усім людям доброї волі, які долучилися до того, щоб розвіяти тьму, в яку намагається занурити нас ворог. Дякую моторам проєкту – Ірині Бережницькій, Любові Шипович та Ганні Крисюк. У нас є головне багатство – Люди. З Людьми все під силу”, – підсумував Козицький.

У теперішній ситуації неможливо уявити життя без генераторів. Вони допомагають функціонувати школам, лікарням, закладам харчування і торговим центрам, а останні в свою чергу стають “прихистком” для тих, кому під час вимкнень критично потрібна електроенергія для того, щоб працювати. Для особистого комфорту все більше сімей додали генератор до списку витрат свого бюджету.

Зростання попиту на генератори виправдане, але маємо пам’ятати про зворотний бік медалі, а саме не лише про переваги, а й суттєві недоліки використання цих пристроїв. Їхню шкоду для навколишнього середовища пояснив інженер-еколог Петро Циганчук:

“Викиди від бензинових генераторів, які зараз є найбільш поширені, у навколишнє середовище можна порівняти з викидами автомобільного транспорту, адже в обох випадках відбувається той самий процес. Внаслідок згоряння палива виділяється вуглекислий газ (CO2), важкі метали, чадний газ, що є небезпечними для здоров’я людей та довкілля. На мою думку, викиди 2-3 малих генераторів будуть такими ж, як одного легкового автомобіля. Чим більша потужність генератора, тим більше буде викидів. Наприклад, викиди великого дизельного генератора можна прирівняти до того, скільки спалюють ті ж тепловози, які тягнуть залізничні вагони”.

Ще один вплив, який генератори чинять як на людей – шум. Згідно з Державними санітарними нормами допустимий рівень шуму змінюється відповідно до призначення приміщень та територій, але генератори часто перевищують це число, особливо для житлових забудов. Журналісти Львівських новин поцікавились у мешканців міста, яке їхнє ставлення до шуму.

“Спочатку коли сусід запускав генератор, нас трохи дратував цей звук, не давав зосередитися або будив зранку. Але розуміємо, що у такий час кожен виживає як може, тому єдиним проханням було не вмикати його після 22 вечора”, – розповідає пані Оксана.

Своїм досвідом також поділилась мама 3-річного сина Євгена Світлана:

“ Ми зіткнулися з проблемою поганого сну дитини через генератор у магазині, який розташований на першому поверсі нашого будинку. Ймовірність того, що син прокинеться, як тільки генератор запустять, завжди висока, але розуміємо, що чиїсь діти сплять під звуки вибухів, тому не скаржимось і віримо у якнайшвидшу перемогу”.

 

Читачам також цікаво:

 

 

Коментарі