10:00
07.01.2022

У Львові через суд намагаються відібрати у волонтерів приміщення, де збирають допомогу добровольцям

Приміщення використовували для потреб фонду — тут зберігали частину передач для українських бійців на Донбасі

Незадовго до нового 2022 року у благодійному фонді львів’янки Уляни Кузик, який надає допомогу учасникам бойових дій та соціально незахищеним верствам населення, випадково дізналися про судовий процес, на якому волонтерів хочуть позбавити орендованого у громади міста приміщення.

Про це інформує “Діло”, пишуть “Львівські новини”.

Упродовж майже року благодійний фонд Уляни Кузик доводив до пуття приміщення на першому поверсі будівлі на вулиці Генерала Чупринки, 67. На підставі ухвали Львівської міської ради від 19 вересня 2019 року з нею, як президенткою фонду, управління комунальної власності уклало договір оренди строком на три роки. За цей час волонтери, добровольці, небайдужі люди спільними зусиллями провели ремонт, витрачаючи свої кошти та зусилля.

Приміщення для соціального кафе до ремонту

Як розповіла “Ділу” Уляна Кузик, тут щодня працювали люди — зранку і до самої ночі. Але навіть під час ремонту орендоване приміщення використовували для потреб фонду — тут зберігали частину передач для українських бійців на Донбасі, виготовляли для них дезинфікуючі засоби.

Оскільки приміщення, яке отримав в оренду благодійний фонд, було досить великим (167 квадратних метрів), у волонтерів виникла ідея облаштувати тут соціальне кафе — власне такий заклад на цьому місці працював раніше.

Договір оренди із Управлінням комунального майна

Стати його працівниками запропонували учасникам бойових дій та членам їх сімей, соціально вразливим львів’янам та мають плани на співпрацю з колишніми воїнами АТО/ООС, які ведуть власний бізнес у сфері сільського господарства, щоб отримувати від них необхідні для роботи кафе продукти та підтримувати їхню діяльність. Весь чистий прибуток від діяльності кафе віддають на благодійні цілі.

Для того, щоб відкрити таке соціальне кафе Уляна Кузик подала заявку на обласний конкурс мікропроєктів і виграли в категорії соціального підприємництва. Таким чином з’явилися кошти на закупівлю необхідного для закладу обладнання.

У березні 2021 року соціальне кафе розпочало свою роботу, заробляючи перші кошти на потреби благодійництва. Але раптом — як грім серед ясного неба — з’ясувалося, що така корисна для громади ініціатива може припинити свою діяльність.

Наприкінці грудня на адресу благодійного фонду прийшли матеріали для ознайомлення із позовом до Управління комунальної власності, який перебуває у Франківському районному суді міста Львова. Як виявилося, львівський підприємець, який веде діяльність у сфері архітектури, Сергій Іванов-Костецький вимагає, щоб його визнали орендарем приміщення на вулиці Генерала Чупринки, в якому працює соціальне кафе.

Пояснення щодо позовної заяви до Франківського районного суду

За словами позивача, у травні 2019 року він став переможцем аукціону на платформі Prozzoro, яке проводила на оренду цього приміщення Управління комунальної власності, але система “помилково” опублікувала статус “торги не відбулися”. Він стверджує, що був єдиним учасником цього аукціону (у матеріалах справи вказано його номер UA-PS-2019-04-17-000003-1 від 05.05.2019 року) і тому повинен бути оголошений його переможцем. До речі, на цей момент пошук на сайті Prozzoro не дозволяє знайти інформації про проведення торгів з таким номером, в системі взагалі відсутні записи про аукціон від 5 травня 2019 року, начебто проведений Управлінням комунальної власності департаменту економічного розвитку ЛМР.

“З цим ”паном” ми познайомилися приблизно в час, коли вже 50% ремонтних робіт було зроблено. Він тоді подав до суду на Управління комунальної власності, а нас викликали як третю сторону, оскільки Благодійний фонд є офіційним орендарем. В позові, як і зараз, вимагав віддати/продати йому це приміщення, стверджуючи, що він справедливо єдиний  виграв торги на платформі Prozzoro, а система нібито не визнала це. Франківський суд відмовив тож далі була апеляція, куди нас і покликали”, – розповідала про ситуацію Уляна Кузик.

За її словами, у неї відбулася розмова із цим підприємцем. Вона пояснила йому, чим займається фонд і яким чином вона отримала майно в оренду. Тоді Уляні Кузик здалося, що вони порозумілися. Але, як виявилося, немає межі людському лицемірству.

Судова справа, у якій благодійний фонд був третьою стороною, була пов’язана з іншим, уже другим позовом Сергія Іванова-Костецького, яким він вимагав забезпечити свій позов щодо визнання недійсними результатів електронного аукціону і накласти арешт на спірне майно. Від таких намірів позивач дійсно відмовився у 2020 році, але від того, щоб відібрати у благодійного фонду орендоване майно — ні.

“Для нього не важливо, що тут вже працюють люди, що сюди звозять допомогу для бійців”, – зауважила Уляна Кузик.

У цій ситуації дивує пасивна позиція чиновників міської ради, через яких власне й виникла такий неприємний спір. Як відомо із реєстру судових рішень, Сергій Івано-Костецький звернувся до Франківського суду міста Львова із позовом про визнання електронного аукціону недійсним ще 8 червня 2019 року. Ухвалою судді від 17.09.2019 року було відкрито провадження у справі.

У той самий час Львівська міська рада прийняла ухвалу про передачу спірного приміщення благодійникам, а в жовтні 2019 року, коли суд уже розпочав розгляд справи, Управління комунального майна уклало договір оренди з благодійним фондом Уляни Кузик. Так було закладено міну уповільненої дії, яка вибухнула на самі новорічно-різдвяні свята. Останнє слухання у справі, яке не відбулося через неявку сторін, було призначене на 28 грудня 2021 року. Дата наступного — наразі невідома

Коментарі