15:56
28.04.2021

У Львові кухаря китайського ресторану звинуватили у жорстокому поводженні зі співробітницями

На відео шеф-кухар підходить до дівчини, знімає без дозволу і оцінює її

У львівському ресторані «Great Wall», що на вулиці Личаківській, шеф-кухар закладу Лю Бао Чан знімав дівчат із персоналу на відео, де китайською обговорював ціну дівчини, а також нібито жартома насправді принижував їх. Керівництво ресторану стверджує, що вже готує документи на його звільнення. 

Про це пишуть Львівські новини з посиланням на Твоє Місто.

Всі відео шеф-кухар знімав та викладав у китайську соцмережу на зразок TikTok, а історія з відео була опублікована у відомій китайській групі «Байки Лаовая». 

На відео шеф-кухар підходить до дівчини, знімає без дозволу і оцінює її. «Скільки ця коштує? Ця 18700. Ой, надто дорого», – каже кухар у своєму відео. 

Про відео та їх переклад керівництво ресторану «Great Wall» дізналося лише після того, як його почали поширювати у соцмережах.

У закладі розповіли, що Лю Бао Чан працює шеф-кухарем ресторану із часу відкриття у 2019 році. За цей час ні працівники, ні відвідувачі ніколи не скаржилися на нього. А те, що він говорив, знімаючи відео, вони не розуміли.

«У нас ніхто не розмовляє китайською, а шеф-кухар не знає ні української, ні англійської, ні російської. Все, що він може сказати – щось на кшталт «ти очєнь красівая» або «я тєбя люблю», і при спілкуванні з нами теж може запам’ятовувати якісь слова», – розповіли у ресторані.

У закладі кажуть, що шеф-кухар Лю Бао Чан у своє виправдання каже, що робив це з метою збільшення кількості переглядів у соцмережах, тому що в Китаї, мовляв, популярні відео такого формату.

Експертка з онлайн-комунікацій, викладачка медіакомунікацій в УКУ Надія Баловсяк наголосила, що зйомка людини крупним планом без її дозволу є порушенням Закону про захист персональних даних (№ 2297-VI).

«Щодо розміщення в інтернеті можна скаржитися на відео адміністрації соцмережі, пояснюючи, що відбувся факт розміщення відео без згоди учасників, однак, не відомо чи буде з цього якийсь результат», – каже Надія Баловсяк.

Консультантка з цифрової безпеки ГО «Лабораторія цифрової безпеки» Аліна Елєвтєрова розповідає, що людина, яка потерпіла від таких випадків, може звернутися до громадських організацій, які прокунсультують жертв інциденту. Однією з таких є ГО-ЛаСтрада

«Так як це викладено у китайській мережі, не знаю, чи є доступ до неї в Україні, але можна звернутись до служби підтримки того сайту чи додатку з проханням видалити відео і описати ситуацію», – каже Аліна Елєвтєрова. 

Якщо вдасться, то можна залучити до справи перекладача і звернутися до служби підтримки сайту саме китайською, додає консультантка. 

Крім того, людям, які постраждали від незаконної зйомки, можна звернутися у кіберполіцію чи безпосередньо на сайті МВС залишити звернення. 

Зараз ресторан «Great Wall» не працює, у зв’язку зі ситуацією зі скандальними відео. Інформація про тимчасове закриття з’явилася на інстаграм-сторінці ресторану.

Поки не відомо, коли заклад відкриють знову, адже зараз керівництво в пошуках нового шеф-кухаря. За словами працівника закладу, зробити це нелегко, бо мало людей розуміються в китайській кухні. 

За словами Євгена, ресторан відповідальний за те, щоб відправити шеф-кухаря назад в Китай, оскільки він перебував в Україні за укладеним робочим договором. Він також каже, що «Great Wall» був першим закладом, де Лю Бао Чан працював.

Читачам також цікаво:

Коментарі