16:53
23.04.2021

У Львові студент-семінарист реставрує унікальні історичні світлини

Наслідуючи приклад батька-священнослужителя, хлопець вирішив піти його шляхом – теж стати священником

Студент Львівської духовної семінарії Святого Духа Роман Соколовський  відреставровує старі світлини з церковних архівів, пов’язаних з історією УГКЦ. За допомогою цифрових технологій, хлопець зображає минулі події та видатні історичні постаті у кольорі сьогодні.

Про це повідомляє “Духовна велич Львова”, пишуть “Львівські новини”.

Зі шкільних років Роман захопився анімацією та цифровою ілюстрацією. Відтоді він реставрує плівкові чорно-білі фото. Сьогодні хлопець навчається на підготовчому курсі у Львівській духовній семінарії. З перших днів перебування  у стінах закладу, Роман захопився задумом і відразу почав його втілювати.

“До цього проєкту я готувався довший час. Та саме у семінарії мої ідеї почали втілюватися в життя. Середовище, у якому перебуваю,  надихає на працю. Я глибше почав вивчати історію церкви, пізнавав її зсередини і збагнув, наскільки вона велична і широка своїм історичним простором”, – розповідає Роман Соколовський.

Таке захоплення історією Церкви триває ще змалечку. Адже Роман виховувався у священичій родині. Наслідуючи приклад батька-священнослужителя, хлопець вирішив піти його шляхом – теж стати священником.

Фото для реставрації Роман шукає в церковних архівах, приватних фотоальбомах та у просторі Інтернету. Деякі священнослужителі, спостерігаючи за діяльністю хлопця, самі надсилають старі фотографії для реставрації. Серед них – портретні фотографії видатних церковних діячів, зокрема Андрея та Климентія Шептицьких, Йосифа Сліпого, Григорія Хомишина, та спільнотні світлини духовенства та вірних.

джерело: Духовна велич Львоваджерело: Духовна велич Львова

Перед тим, як технічно опрацювати фотографію, Роман детально вивчає її історичний контекст. Це необхідно, щоб досконало передати настрій та документальність фотографії.

джерело: Духовна велич Львоваджерело: Духовна велич Львова

Сама реставрація світлин триває від одного до декількох днів, залежно від складності роботи. Вона передбачає збільшення якості, усунення дефектів та накладання кольору – процес кольоризації. Для цього фотографію необхідно опрацювати в декількох редакторах.

Читачам також цікаво:

 

Коментарі