13:56
30.03.2023

У Львові вперше прооперували однорічну дитину з допомогою робота Da Vinci

У хлопчика вроджена аномалія – надто малий отвір у сечоводі правої нирки

Унікальне втручання за допомогою інноваційного апарату виконали хірурги дитячої лікарні святого Миколая у складі роботичної команди Першого медичного об’єднання Львова. Найменшому пацієнту, якого прооперували з допомогою робота, лише 1 рік і 4 місяці. Це Ярославчик із Вінничини.

Більше новин читайте в нашому Telegram

Про це повідомляє пресслужба ЛМР, пишуть Львівські новини.

У хлопчика вроджена аномалія – надто малий отвір у сечоводі правої нирки. Через це у малюка погано відходила сеча, накопичувалася рідина, а нирка постійно запалювалася. Хлопчикові потрібно було провести реімплантацію сечоводу, зробити новий отвір між сечоводом та сечовим міхуром, по якому сеча добре відходитиме від нирки.

Щоб маленький пацієнт краще переніс хірургічне втручання і швидше відновився, лікарі вирішили оперувати з допомогою Da Vinci. Ця сучасна роботизована система дає змогу проводити операції малоінвазивно – без великого розрізу, тобто менш травматично та з мінімальною крововтратою.

Ярославчик добре переніс операцію. Останні аналізи показують, що нирка вже почала працювати значно краще.

Ще одна маленька пацієнтка, яку нещодавно також прооперували з допомогою робота, це Євгенія з Хмельниччини. Вона трішки старша за Ярослава – їй уже майже 2 роки. У дівчинки була ціла сукупність діагнозів, що пов’язані з порушенням роботи сечовидільної системи. Урологи разом із командою хірургів з допомогою Da Vinci видалили фрагмент подвоєної нирки, який не виконував свою функцію. При цьому не пошкодивши здорову частину органу. Маленька Євгенія швидко відновилась після операції і тепер здорова.

Читачам також цікаво:

Коментарі