13:48
01.11.2021

У парку біля Львова планують зробити сміттєзвалище (ВІДЕО)

Проєкт фінансуватиме австрійська компаня

Ситуація з сміттєзвалищами в Україні – найгірша в Європі.  Незабаром на Львівщині посеред одного з парків планують зробити сміттєзвалище з твердими побутовими відходами. Про це  журналіст Євген Міклушка розповів у  програмі “Вечір з Миколою Княжицьким” на телеканалі “Еспресо”, пишуть “Львівські новини”.

В Україні нараховують близько 5,5 тисяч офіційних сміттєзвалищ та полігонів і більше 25 тисяч нелегальних.  95% усіх побутових відходів захоронюють саме на полігонах. Окрім того, їх розміщують без урахування санітарних правил та норм.

Стихійні сміттєзвалища – це зазвичай найбільш наближені до населених пунктів ділянки лісосмуг, яри вздовж трас, узбережжя водойм та степові зони, де вражаються отруйними речовинами значні території, гинуть рідкісні види флори й фауни, а населені пункти отримують забруднену воду і їдкий сморід від випарів у повітря.

У регіональному ландшафтному парку “Равське Розточчя” на Львівщині може з’явитися новий сміттєпереробний завод разом з сортувальними лініями та полігоном для захоронення твердих побутових відходів.

“Парк “Равське Розточчя” – це частина міжнародного українсько-польського біосферного резервату “Розточчя”.  Парк покриває близько половину території Добросинсько-Магерівської ОТГ. Проєкт “Сучасна Еко-громада” створений для вирішення проблеми щодо правильного поводження з твердими побутовими відходами. І серед етапів реалізації цього проєкту – створення сучасного полігону за європейськми технологіями“, – розповідає Євген Міклушка.

Відомо, що проєкт фінансуватиме австірійський інвестор. Проте інформації, хто саме та коли, – наразі немає.

“Ніхто в людей не питався, як ми маємо жити в тому парку”, – поділився голова Добросинсько-Магерівської ОТГ.

Проте розповісти та показати територію, яку планують відвести на сміттєзвалище, голова ОТГ Микола Сало відмовився.

“Для чого загадково тримати в таємниці назву команії інвестора – не зрозуміло. Проте бургомістр розповів, що саме планують зробити в заповідній зоні”, – поділився журналіст.

Директор парку Юрій Рудий, в свою чергу, відмовився від зустрічі з журналістом, аргуметуючи, що у нього” немає часу, має багато господарських справ”.

Місцеві мешканці  села Кунин, яке знаходиться одразу біля парку, обурені:

“Нехай везуть десь в степи, де дійсно вимерло село, нема нічого. А не межи люди”.

Думку громадськості ніхто не питав, люди проти будь-якого сміттєзвалища та заводу. Мешканці самостійно утилізують сміття: хтось спалює його, хтось зберігає в мішках на подвір’ї, а хтось – просто закопує у землю.

“Проблеми із вивозом сміття у сусідніх селах немає. Просто саме тут нікому налагодити процес збору і вивезення. Поки що “руки” ОТГ до цього питання не добрались. Головне ж – інвестора для заводу в парку знайшли, а думку громади – не спитали”, – розповів Євген Міклушка.

Староста села Кунин все ж таки показав ділянку, яку розглядають під сміттєвий полігон чи завод.

Як виявилось, до найближчих хатів всього 1 кілометр.

У Департаменті екології та природних ресурсів Львівської ОДА переконують, що на території об’єктів природньо-заповідного фонду заборонено створювати сміттєзвалище та будувати завод.

Для того, аби втілити проєкт у життя, австрійська компанія разом з Добросинсько-Магерівським ОТГ зобов’язана змінити межі парку “Равське Розточчя”. А це може зробити ЛОДА, яка 14 років тому парк і створила.

У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України питання створення у “Равському Розточчі” сміттєпереробного заводу чи полігону прокоментували так:

“Поки профільне Міністерство ігноруватиме такі факти, про вирішення проблеми зі сміттєзвалищами в Україні і мови бути не може”, – поділився журналіст.

Читачам також цікаво:

 

 

 

 

 

Коментарі