10:08
12.04.2021

У Польщі фірма заплатила українським робітникам лише кілька десятків злотих

15 українців не мали при собі паспортів — документи відібрав пан Беднарц

У Сьроді-Велькопольскій компанія «Wasz Dom» створила нелюдські умови праці та обклала працівників штрафами.

Про це пишуть Львівські новини з посиланням на inpoland.net.pl.

«Ми не отримали повної заробітної плати, нас виселили та змінили місце роботи без пояснень. За все були штрафи. Деякі люди за весь відпрацьований місяць змогли отримати лише кілька десятків злотих» — кажуть українці та звертаються до прокуратури. Інспекція праці перевіряє роботодавця.

Українські працівники скаржаться на те, що їм надали зовсім іншу роботу та житло, ніж домовлялися. Замість постійної роботи за контрактом на фермі яєць, відправили чистити цибулю на тимчасову. Вони підписали якісь папери, але роботодавець не віддав копію.

«Ми працювали 11 чи 12 годин у чиємусь фермерському будинку на задньому дворі. Вікна були діряві, підлога холодна. Не було передбачено жодних заходів захисту. Нам навіть не дали можливості підготуватися до такої роботи» — скаржаться вони.

Марцін Беднарц, який керує компанією, рішуче відкидає звинувачення українських робітників. Зазначає, що працівники справді скаржились, але … на робочий час.

«Час роботи від 8 до 12 годин. Маючи 8-годинний робочий час, вони скаржились на його завелику тривалість», — каже Беднарц.

Це не єдині звинувачення. Найгірше було з виплатою заробітної плати та штрафами.

Одна з дівчат захворіла. І хоча вона відвідала лікаря та надала агентству лікарняний лист, працедавець вирахував 350 злотих за кожен неробочий день. Пояснили це тим, що працівниця мала також повідомити людину, на яку вона працює.

Інша українка запросила своїх друзів на чай в кухню гуртожитку. Її оштрафували на 500 злотих, оскільки в гуртожитку були незнайомі люди.

Роботодавець не поспішав виплачувати гроші. А якщо і робив це, то українці часто не отримували повну суму зароблених грошей.

Був випадок, коли за весь місяць роботи людина отримала менше кількох десятків злотих, бо все решта у нього забрали. 

«Угоди, укладені з підрядниками, передбачають штрафні санкції у разі невиконання укладеного контракту», — пояснює Марцін Беднарц. «Заробіток становить 18,30 злотих брутто і вище за 1 годину. Договори підписуються з працівниками або підрядниками. У разі захворювання, підтвердженого лікарняним, штраф не застосовується.» Беднарц також пояснює питання дат виплат — «Заробітна плата виплачується на основі затвердженого погодинного розрахунку, який особа зобов’язана пред’явити після закінчення місяця. Дата платежу залежить від подання письмового розрахунку робочого часу окремими особами».

Компанія «Wasz Dom» пропонувала житло своїм працівникам. Однак українці стверджують, що їх переселили в інші місця, без пояснень. Зрештою, їх звільнили з роботи та будинків. «Ми почули, що нам слід збирати речі, бо ми тут вже не живемо і не працюємо. Ми запитали, чому. Працівник компанії відповів, що пан Марцін так вирішив», — каже одна з працівниць, Ксенія Пода.

«Wasz Dom» заперечує — «Людей, які не платять за квартиру, просять залишити їх. Бувають ситуації, коли люди змінюють місце проживання, що зумовлено житловими потребами даних осіб». 

Інспекція праці підтвердила отримання повідомлення стосовно українців у компанії «Wasz Dom». Наразі тривають перевірки. Офіційний результат зможуть повідомити наприкінці квітня.

За неофіційною інформацією були виявлені порушення. 15 українців не мали при собі паспортів — документи відібрав пан Беднарц. Він приніс їх інспекторам. Збереження документів карається штрафом.

Інспектор запитав, чому робітники працюють на цибулі, якщо це не їх місце роботи. У компанії пояснили: «це аутсорсинг». Але не існує такого поняття, як аутсорсинг робітників які постійно працюють, без зазначення місця. 

У «Wasz Dom» і раніше виявляли порушення. В 2020 році у 18 випадках  зафіксовано відсутність дозволів на роботу. Та майже 40 разів не повідомили управління праці про початок роботи іноземцями. Тоді районний суд у Сьрода-Велькопольска задовольнив клопотання та виніс покарання — штраф становив лише 1000 злотих.

Також читайте:

 

Коментарі