12:40
11.10.2021

У Польщі масові мітинги, через страх виходу з Євросоюзу

Протести пройшли у понад 100 містах країни

Польщу охопили багатотисячні протести. Поляки, які бояться, що країна може вийти з ЄС, протестують по всій країні.

Про це повідомляє “BBC News Ukraine”, пишуть “Львівські новини”.

У населення Польщі виникли побоювання про можливість виходу з ЄС після того, як у четвер Конституційний суд Польщі вирішив, що польське законодавство на території країни має пріоритет над правом Євросоюзу. Таке рішення засудили багато країн-учасниць ЄС, проте це не зупинило чинну владу Польщі.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький підтримав це рішення: “Ми маємо ті ж права, що й інші країни. Ми хочемо, щоб ці права поважали”, – написав він у Facebook після рішення суду.

Прем’єр Польщі Матеуш Моравецький, фото: Getty Images

Водночас він наголосив, що місце Польщі є і буде в європейській родині націй, і його партія заявила, що не має планів щодо “Polexit” (слово утворене за аналогією з Брекзитом у Британії).

У демонстраціях брали участь опозиційні політики, активісти та митці. Організатори заявили про участь понад 100 міст, а кількість демонстрантів у Варшаві досягала 100 тисяч.

На мітингу у столиці Дональд Туск, колишній президент Європейської ради, а нині лідер опозиційної партії “Громадянська платформа”, закликав людей “захищати європейську Польщу”.

 

Дональд Туск, фото: Getty images

Коментарі