14:17
17.04.2021

У Санкт-Петербурзі ФСБ Росії затримала українського консула

МЗС України називає це провокацією.

ФСБ Росії затримала в Санкт-Петербурзі українського консула Олександра Сосонюка.

Про це повідомляє DW, пишуть “Львівські новини”.

Зазначається, що йому закидають спробу “отримання інформації закритого характеру”. МЗС України називає це провокацією.

Російська Федеральна служба безпеки в п’ятницю, 16 квітня, затримала в Санкт-Петербурзі консула Генерального консульства України Олександра Сосонюка. Про це в суботу, 17 квітня, повідомила ФСБ РФ на своєму сайті.

“Федеральною службою безпеки 16 квітня 2021 року в Санкт-Петербурзі під час зустрічі з російським громадянином при отриманні інформації закритого характеру, що міститься в базах даних правоохоронних органів та ФСБ Росії, затриманий на гарячому український дипломат – консул Генерального консульства України Олександр Сосонюк” – йдеться в повідомленні.

У ФСБ зазначили, що така діяльність “не сумісна зі статусом дипломатичного працівника та має явно ворожий характер стосовно Російської Федерації”.  Стосовно Сосонюка будуть застосовані заходи відповідно до норм міжнародного права, йдеться в повідомленні, проте не вказується, якими саме будуть ці заходи.

Міністерство закордонних справ України підтвердило затримання на кілька годин співробітника генерального консульства України в Санкт-Петербурзі. Речник міністерства Олег Ніколенко назвав це затримання “черговою провокацією на тлі дестабілізаційних дій Росії”. За словами Ніколенка, МЗС України готує відповідь.

Коментарі