09:10
07.04.2023

У соцмережі “злили” засекречені військові документи про підготовку наступу України

Пентагон розслідує, хто міг стояти за витоком документів

Військові документи, в яких детально описані секретні плани США та НАТО щодо нарощування української армії перед запланованим наступом на росію, були опубліковані цього тижня в Telegram та Twitter.

Більше новин читайте в нашому Telegram

Про це повідомляє The New York Times, пишуть Львівські новини.

За даними видання, Пентагон розслідує, хто міг стояти за витоком документів, які з’явилися у соцмережах.

Військові аналітики заявили, що деякі розділи документів, ймовірно, були змінені – у них завищені американські оцінки загиблих українських військових і занижені оцінки загиблих російських військових. Аналітики вважають, що ці зміни можуть вказувати на спроби дезінформації з боку москви.

Зазначається, що представники адміністрації президента США працювали над тим, щоб видалити документи із соцмереж, але станом на вечір 6 квітня їм це не вдалося.

“Ми знаємо про повідомлення в соціальних мережах. Міністерство розглядає це питання”, – заявила заступниця прессекретаря Пентагону Сінгх.

За твердженням NYT, документи не містять конкретних планів бойових дій – як, коли й де Україна має намір розпочати наступ. Однак у документах, наприклад, йдеться про потреби української армії станом на 1 березня.

“Для досвідченого ока російського військового планувальника, польового генерала або аналітика розвідки ці документи, без сумніву, містять багато спокусливих підказок. У документах згадується, наприклад, рівень витрат боєприпасів HIMARS. Пентагон публічно не повідомляв, наскільки швидко українські війська використовують боєприпаси HIMARS, але документи це підтверджують”, – відзначає видання.

Читачам також цікаво:

Коментарі