16:57
03.11.2022

У ЦНС пояснили, як Іран постачає росії дрони

Іран постачає росії безпілотники двома шляхами: повітряним та морським.

Більше новин читайте в нашому Telegram

Про це повідомляє “Центр національного спротиву”, пишуть Львівські новини.

Іран активно постачає рФ такі моделі БпЛА: Mohajer, Arash-1 та Arash-2, Shahed-131 та Shahed-136.

Повітряним шляхом доставку дронів та інструкторів здійснюють наступні компанії:

  • Iran Air (іранська державна авіакомпанія, контрольована місцевим міністерством інфраструктури);
  • Mahan Air (засновником є “Некомерційний інститут Молала Мовахедіна”)
  • Pouya Air (входить до складу Корпусу вартових ісламської революції (КВІР), військова гілка виконавчої влади Ісламської республіки Іран);
  • Saha Airlines (Входить до складу військово-повітряних сил Ірану).

Тобто йдеться про три державні авіакомпанії й одну нібито приватну. При цьому, державні компанії підпорядковані військово-політичному керівництву, що не зважаючи на публічні заяви, доводить повну підтримку вторгненню рф з боку іранської влади.

Щодо приватної, то приватна вона лише умовно. Засновником комерційного інституту є Хосейн Мараші (колишній віце-президент Ірану). З кінця 2011 року компанія перебуває в санкційних списках США за матеріальну та технічну підтримку КВІР, яке за фактом й контролює авіаперевізника й використовує його у своїх цілях.

ЦНС зауважує, лише Pouya Air з 12 по 18 жовтня виконало 5 вантажних рейсів за маршрутом Тегеран – Москва. Більшість парку вантажних літаків становлять російські ІЛ-76.

Для перевезення дронів Іран використовує й морський шлях через Каспійське море. За документами іранці перевозять запасні частини для цивільної авіації, використовуючи порт Бандар-Анзалі. Пунктом призначення є Астрахань, або Махачкала.

Перевезення здійснюється суднами Іранської промислової компанії (контролюється КВІР). Зокрема, на початку листопада саме морським шляхом до Астрахані очікується прибуття 200 дронів в розібраному стані.

За попередніми даними Іран може виготовляти до 150 дронів на місяць.

Деталі вони отримують в обхід санкцій з Китаю, що дозволяє не перейматись через їх дефіцит. Зважаючи на значний запит рф на БпЛА обов’язково будуть задіяні усі зазначені виробничі майданчики та маршрути поставки, вважають у ЦНС.

Читачам також цікаво:

Коментарі