13:55
26.01.2023

Україна після танків може отримати сучасні винищувачі, – Politico

Країни НАТО обговорюють можливі постачання Україні літаків

За інформацією дипломатичних джерел видання Politico, дискусія про надання Україні у майбутньому західних винищувачів вже почалася.

Більше новин читайте в нашому Telegram

Розмови із більш як десятком західних посадовців – дипломатів і військових – засвідчують, що внутрішня дискусія про літаки для України вже почалася; питання активно лобіює сама Україна та балтійські держави. Один зі співрозмовників з країн Північної Європи теж зазначив, що винищувачі “були б природним наступним кроком” після того, як союзники вирішили надати танки.

Дебати очікувано будуть ще складнішими, ніж довкола танків, через побоювання ескалації.

За словами одного зі співрозмовників, у Вашингтоні кажуть, що про винищувачі на цей час “поки не може бути мови”.

“Це червона лінія. Але ж минулого літа “червоною лінією” були HIMARS, але врешті це зрушилося. Потім це були танки – і це зрушилося”, – зазначив він.

Саме авіація буде у центрі уваги на наступній зустрічі Контактної групи з питань оборони України (формату “Рамштайн”), що запланована у лютому. На думку співрозмовників видання, може йтися про якийсь орієнтовний план на випадок, якщо Україна у певний момент критично потребуватиме літаків.

Глава МЗС Нідерландів Вопке Хукстра минулого тижня сказав, що у Нідерландів “немає табу” на обговорення запиту про F-16, якби такий надійшов від України, а в уряді Словаччини прямо говорили про плани віддати Україні радянські МіГ-29.

Водночас канцлер Німеччини Олаф Шольц поки категорично відкидає ідею надання Україні військових літаків.

США у перспективі вже готуються до надання Україні літаків – так, влітку Палата представників затвердила проєкт про 100 млн доларів на навчання українських пілотів, а у жовтні з України надійшло повідомлення, що групу пілотів вже обрали для освоєння західних винищувачів.

Освоєння західних винищувачів буде для України викликом і з логістичних причин – починаючи від технічних особливостей та обслуговування і закінчуючи тим, що вони потребують довгих злітних смуг, і росії було б відносно легко помітити розгортання адаптованих місць базування та вдарити по них. Серед експертів є думки, що Україні більше підійшли би F-18 або Gripen – але їх доволі мало.

Читачам також цікаво:

Коментарі