16:31
06.05.2021

Україна та Польща працюють над збереженням арітектурної спадщини дерев’яних церков (ФОТО)

Польські колеги та партнери проєкту поділилися власним досвідом роботи над збереженням автентичної дерев’яної архітектури

Сьогодні, 6 травня, відбулася робоча зустріч учасників проєкту “Карпатський шлях дерев’яної архітектури”, пишуть “Львівські новини”.

Учасники зустрічі – Асоціація органів місцевого самоврядування “Єврорегіон – Карпати – Україна”, Підкарпатська регіональна туристичної організації та представники Департаменту архітектури та розвитку містобудування і управління туризму та курортів Львівської ОДА.

До “Карпатського шляху дерев’яної архітектури” з українського боку вже відібрали 95 об’єктів дерев’яної сакральної архітектури з трьох областей – Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської. Усі вони, а також частина дерев’яних церков з Чернівецької області, спільно з польськими святинями, мають увійти у великий туристичний маршрут вздовж українсько-польського кордону в регіоні Карпат. 

джерело: Департамент архітектури та містобудуванання ЛОДА

“Наразі ми відібрали об’єкти спадщини, які увійдуть до Карпатського шляху та почали їх інвентаризацію. Додатково також інвентаризували частину дерев’яних храмів Чернівецької області. Так само ми напрацювали 3D-тури дерев’яними храмами, які належать до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Ці всі онлайн-екскурсії будуть розміщені на сайті проєкту. У процесі роботи ми виявили чотири головні для нас пріоритети, яких мусимо дотримуватися при створенні маршрутів. Це – збереження, туристична привабливість, доступність та промоція як цілого шляху чи окремого туристичного маршруту, так і кожної пам‘ятки зокрема”, – розповіла директорка Асоціації “Єврорегіон – Карпати – Україна” Галина Литвин.

джерело: Департамент архітектури та містобудування ЛОДА

Польські колеги та партнери проєкту поділилися власним досвідом роботи над збереженням автентичної дерев’яної архітектури і розвитком власного шляху сакральної дерев’яної архітектури, який там існує вже 20 років. 

Тож з польського боку до Карпатського шляху дерев’яної архітектури увійде щонайменше 130 храмів, а загальна протяжність дев’яти маршрутів – 1202 км. 

“Нам дуже важливо, що тема сакральної дерев’яної спадщини звучить в різних середовищах, на різних рівнях та отримує підтримку від різних держав. Львівщина має понад 700 дерев’яних церков, 4 з яких належать до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Маємо розуміти, що по-справжньому зберегти їх можемо тільки разом. Найперше – має бути якісна реставрація і збереження. Але пам’ятки не можуть існувати самі. Чи є там церковна громада, чи нема, але наша спадщина повинна мати додану вартість, бути доступною, цікавою і відомою для туристів. Все є взаємозалежним: якщо храм є відомий, для нього легше залучити і гроші, щоб реставрувати святиню”, – зазначає директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Олена Василько. 

Участь у зустрічі взяли і представники громад, на території, яких перебувають об’єкти дерев’яної сакральної архітектури. А з польського боку – директорка офісу Підкарпатської регіональної туристичної організації Анна Бжеховська, експерт проєкту, туристичний ніж на території Підкарпатського воєводства Роберт Банкош та спеціалістка з питань промоції та розвитку туризму Підкарпатського воєводства Сабіна Мермер. 

джерело: Департамент архітектури та містобудування ЛОДА

У межах проєкту ще цього року в Україні планують кілька публічних промоційний заходів. На Львівщині це – вересневий концерт в одному з об’єктів спадщини. А великою метою, кажуть учасники зустрічі, є справжнє приєднання України, спільно з країнами-сусідами, до мережі  культурних маршрутів Ради Європи. 

джерело: Департамент архітектури та містобудування ЛОДА

 

Коментарі