17:19
28.01.2022

Український криголам “Ноосфера” вирушає у свій перший рейс до Антарктиди

На борту можуть розміщуватися до півсотні вчених

Сьогодні, 28 січня, український криголам “Ноосфера”  відправляється у перший рейс до Антарктиди.

Про це інформує “УНІАН”, пишуть “Львівські новини”.

Від причалу морського вокзалу Одеського порту флагман українського науково-дослідного флоту – криголам “Ноосфера” відправиться у свій перший рейс до Антарктиди під синьо-жовтим прапором.

Перший рейс вважається пробним, такого складного судна ще ніколи не було в українських полярників. Вчені Радіоастрономічного інституту Національної академії наук України (Харків) проведуть комплекс робіт з вивчення хвиль та грозової активності (корабель проходитиме через райони з найбільшою грозовою активністю на планеті).

На борту криголама з Одеси відправляються шестеро вчених, ще 28 приєднаються до походу пізніше – в одному з портів Чилі.

Чисельність команди – 26 осіб, у її складі – четверо іноземців (двоє британців та двоє латишів), які раніше працювали на Британську антарктичну службу. Іноземних фахівців найняли, зокрема, на посади старшого механіка та електромеханіка.

“Ноосфера” дозволяє працювати на глибинах до 8 км, а це означає, що Україні в перспективі буде доступний практично весь Світовий океан. На борту можуть розміщуватися до півсотні вчених: біологи, метеорологи, гідрохіміки та інші.

Більше новин читайте в нашому Telegram!

Читачам також цікаво:

Коментарі