10:14
10.01.2023

Український суддя їздить в окупований Крим і не декларує квартири в Москві

Загалом суддя провів в окупованому Криму щонайменше 206 днів

Суддя Шостого апеляційного адміністративного суду Ярослав Василенко з 2014 року 25 разів відвідав окупований Крим, а його дружина має нерухомість у Москві та Севастополі.

Більше новин читайте в нашому Telegram

Про це йдеться у матеріалі проєкту «Схеми», пишуть Львівські новини.

Візити у Крим

Журналісти дізналися, що загалом Василенко провів в окупованому Криму щонайменше 206 днів. На півострів він в’їжджав з материкової України. «Схеми» нагадують, що Громадська рада доброчесності неодноразово оголошувала недоброчесними суддів, які відвідували окупований Крим.

Експертка Центру протидії корупції та колишня координаторка Громадської ради доброчесності Галина Чижик пояснює, що в українців не може бути жодної впевненості в тому, що у Криму Василенка не змусили співпрацювати з окупантами.

«Це суддя, він має владу ухвалювати рішення іменем України. А в такий спосіб він фактично визнає юрисдикцію росії в Криму. До того ж, коли український суддя безперешкодно їздить в окупований Крим, то виникають великі питання, а чи не отримує такий суддя гарантій безпеки там?» — сказала вона.

Нерухомість у Криму та в росії

«Схеми» з’ясували, що родина Василенка має нерухомість у Москві та Севастополі, яку він не задекларував.

Так, його дружина Олена, яка є громадянкою росії, має дві квартири загальною площею у 115 квадратних метрів в елітному житловому комплексі «Аквамарин» на березі Чорного моря у Севастополі. Орієнтовна вартість цього майна може становити понад 17 мільйонів гривень.

Ці квартири вона перереєструвала з матері на себе у 2016 році, тобто вже під час окупації міста. Зробила це вона за своїм російським паспортом. Журналісти нагадують, що Василенко також не вказав у декларації російське громадянство дружини, хоча графа для цього там є.

А ще «Схеми» виявили, що дружина та донька володіють половиною квартири у Москві, загальна площа якої становить 72 квадратних метри. Ця частка може коштувати 2,5 мільйона гривень. Власність на частину квартири у Москві вони теж оформили за своїми російськими паспортами.

Журналісти «Схем» приходили на судове засідання Василенка та намагалися взяти у нього коментар, але він відмовився.

Юрист «Центру протидії корупції» Антон Марчук пояснив, що якщо суддя не задекларував майно умисно, то йому може загрожувати штраф, до 240 годин громадських робіт або заборона обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком до трьох років.

Довідка:

Ярослав Василенко навчався у Москві — в Червонопрапорному військовому інституті Міністерства оборони СРСР. З 1991 року працював у військових судах в Україні, з 2008 року — суддею Київського апеляційного адміністративного суду, а з 2018 — Шостого апеляційного адміністративного суду.

Також Василенко у 2014 році був головою колегії суддів, яка погодилася із рішенням ОАСК про те, що «дії учасників акцій протесту перешкоджають нормальній роботі органів державної влади». Відтак ця колегія вирішила не скасовувати заборону на масові заходи на Майдані.

Читачам також цікаво:

Коментарі