12:57
11.02.2022

Українські заробітчани перемагають у футбольних турнірах Франції

Заробітчани організували аматорські команди та беруть участь у різних змаганнях

Українці, які проживають в Парижі, уже понад 10 років беруть участь в різних футбольних турнірах. За словами учасників, це місце, де вони можуть познайомитися зі співвітчизниками, а також можливість прославити Батьківщину, пишуть “Львівські новини”.

Більше новин читайте в нашому Telegram!

Олександр Потемпа, уродженець Львівщини, був одним із тих, хто організовував заробітчанський футбол у Парижі:

“Вперше ми почали грати самі: я (Олександр Потемпа — ред.), Василь Карпінець (з Прикарпаття) і Юра Криничний (з Тернопільщини). Нас приходило троє, ми грали в основному проти португальців,а також всіх бажаючих позмагатись, це були аматорські недільні футбольні розваги. Бо кожен з нас трьох, перед тим як потрапив у Францію, був гравцем місцевих команд. І цього (футболу — ред.) нам дуже не вистачало”.

Згодом хлопці почали їздити на околицю Парижу, де проживало більше українців, та організовувати перші мінітурніри. Для прикладу, представники різних областей грали один проти одного.

Першим серйозним турніром для українців стало аматорське Євро-2012, яке організувала голова Репрезентативного комітету ураїнської громади Франції (CRCUF ) Наталія Пастернак (на жаль вже покійна):

“Вона надзвичайно багато зробила для України і в особливий спосіб підтримувала нас: організувала турнір на честь Євро-2012, яке тоді проходило в Україні та Польщі. Серед команд-учасників були збірна світу, збірна Португалії, збірна Іспанії, збірна Франції, збірна Тунісу і збірна України, яку ми представляли. І в результаті ми виграли цей турнір”, — ділиться Олександр.

Фото зу турніру на честь Євро-2012

Наступним серйозним турніром для українців стала “клітка”, яку організував екскапітан збірної Франції Ліліан Тюрам. Він проходив у специфічному приміщенні, там брали участь 56 команд, які змагалися за призовий фонд — 10000 євро. Там українці зайняли 11-е місце.

Фото з турніру в “клітці”

Після першої слави, українці створили першу аматорську футбольну організацію в Парижі — ASUFC “Trident” (“Тризуб”):

“Ми познайомилися з нашим земляком, Анатолієм Сафрюком, який взяв у свої руки організаційні процеси та запропонував створити нашу ASUFC Trident (ФК «Тризуб»). Що ми і зробили. Спільними зусиллями разом з Василем Лучинським ми заснували нашу команду. Після того, у 2014 році, ми заявилися у чемпіонат французької ліги аматорів CFL та виставили свою першу команду. Це був 2015-16 рік ми були незмінними чемпіонами аж до 2018 року”, — розповідає Олександр.

Логотип команди

Команда “Trident”

З часом стало з’являтися більше команд, тому зараз у CFL є перша та друга ліги, а українських команд вже є 6: FC “Bandera” (1/2), FC “Dnister”, FC “Goverla”, FC “Dragons”. Незважаючи на те, що на полі вони суперники, українці підтримують один одного, задля розвитку їхньої справи.

Світлини з матчів турніру CFL

Станом на зараз аматорський футбол в Парижі дедалі більше розвивається: кожна команда ділиться своїми успіхами у фейсбук-групах, має власну форму, атрибутику, історію та досягнення. Проте футболісти не забувають про батьківщину, тому щотижня збирають кошти, які згодом пересилають ветеранам АТО/ООС.

Читачам також цікаво:

Коментарі