14:00
13.01.2022

В МОЗ пояснили, як можна буде придбати антибіотики за новою схемою

Триває підготовка до впровадження відпуску лікарських засобів за електронними рецептами

З 1 січня заклади охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу, почали вести облік загального споживання антимікробних препаратів – усього 29 лікарських засобів.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорои здоров’я., пишуть “Львівські новини”.

«Це дасть змогу побачити, скільки антибіотиків (і яких саме) призначають лікарі пацієнтам в стаціонарних відділеннях, і оцінити виправданість таких призначень, забезпечити контроль за внутрішньолікарняними інфекціями та зменшити термін перебування пацієнтів на стаціонарному лікуванні», – сказано в повідомленні.

Триває також поетапна підготовка до впровадження відпуску лікарських засобів за електронними рецептами. З квітня 2022 року запланований старт відпуску та виписування електронних рецептів на зареєстровані в Україні антибактеріальні (протимікробні) лікарські засоби.

Для отримання цих ліків передбачений певний алгоритм: пацієнт звертається до свого лікаря, лікар виписує рецепт в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). Також лікар надає пацієнту номер рецепта й інформацію про лікарський засіб, далі пацієнту треба звернутися до аптечного закладу, підключеного до ЕСОЗ та повідомити номер рецепта. Фармацевт за цим номером побачить, що саме призначив лікар, і зможе здійснити відпуск ліків.

У МОЗ зауважили, що точно невідомо скільки антимікробних препаратів споживають українці, проте є аналіз трендів. Відповідно до нього у 2020 році загальний обсяг усіх продажів і закупівель таких препаратів перевищив 6,4 млрд грн. Це на 40% більше ніж у 2018 році. Зросли й об’єми продажів таких препаратів в аптеках: із 3,26 млрд грн у 2018 році до 4,36 млрд грн – у 2020.

Щодо антибіотиків «групи резерву» (лікарських засобів «останньої надії», які використовують для лікування вкрай тяжких бактеріальних інфекцій, коли інші антибіотики не спрацювали), ситуація також невтішна: об’єм всіх продажів і закупівель зріс більш ніж утричі: зі 110,89 млн грн у 2018 році до 416,45 млн грн – у 2020 році.

Більше новин читайте в нашому Telegram!

Читачам також цікаво:

Коментарі