09:49
03.10.2022

В університеті Франка відкриють надсучасну IoT-лабораторію для студентів

Лабораторія входитиме  до складу кафедри радіофізики і комп’ютерних технологій

Відкриття  “ІоТ Простору” для студентів відбудеться 6 жовтня 2022 року. Урочиста частина розпочнеться о 12:00. Лабораторія знаходиться на вул. Генерала М. Тарнавського, 107 (3-ій поверх), пишуть Львівські новини.

Інтернет речей (англ. Internet of Things, IoT) – це мережа взаємопов’язаних пристроїв із вбудованими давачами та актуаторами, що може передавати дані та керуватися з довільної точки на планеті. 

Нову лабораторію Інтернету Речей для студентів Львівського національного університету імені Івана Франка вдалося відкрити завдяки допомозі ІТ компаній Indeema Software та Vakoms. Вони активно підтримують студентів технічних напрямків, зокрема надають безоплатне навчання в рамках PLLUG Tech School. 

IoT лабораторія обладнана новими комп’ютерами Mac та платами розробки для проектування ІоТ рішень. Також тут є інженерне робоче місце для монтажу електроніки та 3D-принтер для створення дизайну корпусів пристроїв й можливість  за потреби, швидко перейти на дистанційне навчання.

Ресурси нової лабораторії Інтернету Речей допоможуть студентам розробляти власні проєкти та пройти весь шлях розробки від програмування “заліза” до створення мобільної аплікації для взаємодії з цим “залізом” та завантаження додатку  в Apple Store та Play Market. 

Лабораторія “ІоТ Простір” входитиме  до складу кафедри радіофізики і комп’ютерних технологій, а науковим керівником з боку університету буде професор цієї кафедри, доктор фізико-математичних наук Іван Карбовник. Приміщення оснащене бункером, тому відвідування лабораторії є безпечним у разі повітряних тривог при ракетній небезпеці.

Компанія Indeema Software, як і компанія Vakoms спеціалізуються на проектах із застосуванням технології Інтернету Речей, тому активно підтримують молодих фахівців, які вивчають світ IoT.  Згідно досліджень, до 2024 року в усьому світі буде понад 80 мільярдів IoT пристроїв, і кількість підключених об’єктів зростатиме в геометричній прогресії протягом наступних кількох років. Безумовно, потреба в ІoТ спеціалістах цього напрямку збільшуватиметься.

“Така лабораторія – це інвестиція у майбутнє української високотехнологічної індустрії.” – Іван Карбовник, професор кафедри радіофізики та комп’ютерних технологій.

Інвестори також наголошують, що як тільки ми виграємо війну з Росією, нашій державі потрібні будуть молоді та талановиті фахівці. Насамперед, для технологічної розбудови України та впровадження інновацій. Саме технологія Інтернету Речей лежить в концепції розумного міста, тому це інвестиції в наше майбутнє.

 

Коментарі