12:09
13.12.2021

Велике будівництво президента Зеленського на Львівщині опинилось під загрозою (ФОТО, ВІДЕО)

Вже у новому році до бетону для будівництва доріг, садочків та амбулаторій будуть додавати не пісок, а сніг, адже різні державні органи об’єднали свої зусилля, аби якісного піску – просто не було ринку. На межі закриття опинився піщаний кар’єр у Миколаєві, що неподалік Львова, який працює з 60-х років та забезпечує корисною копалиною цілий регіон, пишуть “Львівські новини”.

Ігор Давидяк працює комерційним директором приватної агрофірми «Дністер», що, власне, і видобуває тут пісок. Управлінець розповідає, бізнес ішов добре за будь-яких часів, адже відсів потрібен завжди. На Миколаївському піску збудовано Львівський аеропорт, стадіон Арена Львів та чи не всі ключові автомобільні артерії.

“На підприємстві працює близько 100 чоловік, середня заробітня плата близько 15 000 тис. грн. на сьогоднішній день. За час пандемії, 19,20,21-й роки, підприємство заплатило близько 38-ми мільйонів гривень загальних податків. Найбільшими клієнтами компанії на сьогоднішній день є компанії: «Онур», «ЕФЕ-Бетон», «Автомагістраль», «Дрогбуд». Це підприємства, які пов’язані з виробництвом бетону, це є підприємства, які ведуть будівельну діяльність, підприємства які будують дороги, також підприємство «Ceresit», яке випускає сухі будівельні суміші” – розповів Ігор Давидяк, комерційний директор ПАФ «Дністер».

Перший тривожний дзвінок для компанії пролунав у 2009 році. Підприємство веде свою діяльність у межах гірничого відводу площею в 102 гектари, і саме у 2009-му, якимось дивом, в межах цього гірничого відводу почали з’являтись приватні паї.

Це теж саме, що хтось би отримав землю посеред моря чи в повітрі. При цьому ПАФ «Дністер» дізналося про існування паїв в межах ліцензійної площі  лише у 2019 році з листа Миколаївської міської ради. У 2018-му, проти компанії Дністер було розпочато перше кримінальне провадження. До поліції звернулась мешканка Миколаєва Городецька Віра Львівна, заявивши, що приватна фірма зруйнувала частину її ділянки.

 “За час слідства жодних правопорушень які би складали кримінальні діяння, кваліфікувались як кримінальне діяння передбачене статтею 240 – не знайшли. Як наслідок – в лютому 2021 року була постанова про закриття у зв’язку з відсутністю складу злочину”. – розповів юрист та адвокат компанії ПАФ «Дністер»,  Павло Семиренко.

Також юрист додає, що коли саме частину ділянки пані Городецької справді зруйновано – не можливо встановити, хто саме це зробив, адже за півсотні років у цьому кар’єрі працювало десяток фірм. Вже за кілька тижнів після закриття першого кримінального провадження було розпочато друге, за тією ж статтею. У війну проти бізнесу вступили серйозні гравці.

 Підставою для відкриття другого кримінального провадження слугувала заява до поліції ТОВ «Львівский сад». Начебто приватна агрофірма Дністер пошкодила ділянку яку «Львівський сад» орендує у пані Городецької. Три четверті компанії «Львівський сад» належить родині Купранець: Наталії Тарасівні та Михайлу Григоровичу, дружині та батькові Ігоря Купранця. Ігор Купранець – донедавна був Заступником глави Національної поліції України,  начальником департаменту захисту економіки, який став основою для створення Департаменту стратегічних розслідувань. І, наче за покликом долі, справу родини Купранців за заявою проти ПАФ «Дністер» займається саме департамент стратегічних розслідувань.

«Кримінальні справи. Ми вважаємо, що ключову роль якраз відіграє управління стратегічних розслідувань при Головному управлінні Нацполіції у Львівській області. Хоча це оперативний підрозділ, завданням якого не є ведення слідства, а є забезпечення певних належних умов для проведення нормального досудового розслідування. Але вони фактично, на нашу думку, виступають якщо не замовниками то зацікавленою особою, щоби досудове розслідування перебувало саме в тому ракурсі, який їм потрібен.» – Павло Семиренко, юрист та адвокат компанії ПАФ «Дністер».

Чотири роки поспіль правоохоронці перевіряють одне і теж саме, нехай і не можуть знайти жодного криміналу у діяльності компанії Дністер – та поки кримінальні справи відкриті – можуть у будь-який час приходити на територію компанії, здійснювати свої огляди, вилучати документи, і, простою мовою, кошмарити білий бізнес, який навідріз відмовляється під когось «лягати». А коли поліція дуже вмотивована створити проблеми бізнесу – в ресурсах вона не обмежена, і одним з таких ресурсів, точніше інструментом, виявилась Держекоінспекція. Ми стали свідками одного з таких візитів, Цього інспектори приїхали за заявою згадуваної скаржниці Городецької, аби перевірити лічильники на воду. Саме так, екоінспекція приїжджає перевіряти лічильники, до яких жодного стосунку немає. Зрештою, провівши перевірку самі інспектори підтвердили – порушень не виявлено. 

 «Ми з представником з’ясували що по-факту є два колодязі, є два лічильники. Відповідно до договору. Водопостачання відповідає укладеному договору. Що Вам ще розказати? – Тепер поясніть, які будуть заходи прийняті до того чоловіка чи особи, яка писала заяву? – Чи вона буде нам далі писати я не знаю.» – Василь Жавко, начальник відділу водних ресурсів Державної екологічної інспекції у Львівській області.

Аби з’ясувати, що ж шукають екоінспектори на піщаному кар’єрі у позапланових перевірках –журналісти навідались до їхнього управління.

 «Мають видобувати на 4-х гектарах – потім рекультивація,  видобуток знову 4 гектара – знову рекультивація. Маємо зафіксовано що цього не відбулося, тобто не проведена рекультивація.» – розповів Василь Стрищак, заступник  начальника Державної екологічної інспекції у Львівській області.

Результати перевірок Держеконіспекції дали можливість Держгеонадрам призупинити дію спеціального дозволу для компанії Дністер, відтак – видобувати пісок тут поки що не можна. У компанії розповіли, будуть через суд відновлювати дію спеціального дозволу на користування надрами та видобування піску. А поки журналісти готували цей матеріал – щодо приватної агрофірми «Дністер» відкрили ще одне, вже третє кримінальне провадження. Цього разу – місцева поліція Миколаєва разом з Держекоінспекцією перевіряли, чи часом фірма Дністер не видобуває пісок, адже дію спеціального дозволу – призупинено. Але знову жодного злочину не виявили. Техніка що працює – лише відвантажує та вивозить раніше видобутий пісок, який зберігається на складах просто неба. Видобування піску – не відбувається.

З висоти пташиного польоту видно: біля Миколаєва є три піщані кар’єри: Одним займається фірма «ОНУР», яка використовує пісок для своїх цілей. Компанія-гігант щороку будує в Україні чиненайбільше доріг. Інший кар’єр розробляє фірма «ДНІСТЕР», яку дуже стараються звинуватити у незаконному видобутку. Третій кар’єр – компанії ШБД 38. Їм розвиватись нема куди, адже в межах їхнього гірничого відводу було знайдено історичні пам’ятки.

Коли відомий пам’яткоохоронець Василь Петрик почав фіксувати наявність фортифікаційних споруд біля Миколаєва, що унеможливило видобуток піску для компанії МШБД 38, – поліціянти його запроторили до СІЗО. Та було вже надто пізно, пам’ятки внесено до реєстру, пам’яткоохоронця відпустили під заставу.

І з того часу якраз почались глобальні проблеми у компанії «Дністер», в межах відводу якої піску ще на років 30. Чи бувають такі співпадіння, аби цілий департамент стратегічних розслідувань так активно займався неугодними одній сім’ї фірмами та людьми?

Як ми вже розповідали, зараз компанія Дністер продає пісок, який видобувала раніше і вже сплатила за нього державі. Та що буде, коли пісок на складах закінчиться, а державні органи просто не поновлять дію спецдозволу на видобуток у новому році?

«В них є ряд перевірок, просто маса перевірок, на мою думку це не допустимо. Я взагалі вважаю що такі перевірки повинні робити з відома влади, тому що  це є бюджетоутворююче підприємство, яке працює вже роки на наших теренах, нашій території. Це не мільйон і не два гривень, це є велике бюджетоутворююче підприємство, яке надає робочі місця, наші люди там працюють.» – розповів заступник голови Миклаївської ТГ Іван Буга.

Саме зараз мали б включитись інші правоохоронні органи та адміністрації, які можуть відстояти подальше функціонування такого важливого для регіону підприємства, адже банально, від піску залежить чи продовжиться Велике будівництво президента на Львівщині, чи не втратять роботу 100 людей з Миколаєва, і хто наповнить казну Миколаївської ОТГ у наступному році?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментарі