12:19
24.03.2021

Верховний суд заборонив невакцинованим дітям відвідувати школу: що відомо

Закон дає право батькам відмовитися від проведення обов’язкових щеплень дитин

На думку Верховного суду забороняючи невакцинованим дітям відвідувати школу, держава піклується про безпеку життя і здоров’я всіх учасників освітнього процесу.

Про це повідомляє Верховний суд, пишуть “Львівські новини”.

Згідно зі статтею 53 закону України «Про освіту», «здобувачі освіти мають право на безпечні та нешкідливі умови навчання, утримання і праці, а також зобов’язані відповідально та дбайливо ставитися до власного здоров’я, здоров’я оточуючих, довкілля».

«Держава, установивши заборону відвідувати навчальний заклад дитиною, яка не має профілактичних щеплень, реалізує свій обов’язок щодо забезпечення безпеки життя і здоров’я всіх учасників освітнього процесу, зокрема й самої нещепленої дитини. Отже, право дитини позивачки на освіту в шкільному навчальному закладі було тимчасово обмежено з огляду на суспільні інтереси» – зазначають у Верховному суді.

Зазначається, що закон дає право батькам відмовитися від проведення обов’язкових щеплень дитині.

Проте, індивідуальне право відмовитися від щеплення матір’ю дитини протиставляється загальному праву суспільства, інших батьків та їх дітей.

Водночас право дитини на здобуття освіти не порушене, оскільки для дітей, які не можуть відвідувати заклад освіти за відсутності щеплень, установлені альтернативні способи отримання освіти та продовження навчання,  зокрема в навчальному закладі.

Читачам також цікаво:

 

Коментарі