14:12
12.09.2022

Відключення ЗАЕС: у чому небезпека та які наслідки

Системи охолодження необхідні для відпрацьованого ядерного палива

Вчора, 11 вересня, повністю відключили останній робочий енергоблок. Зараз йде підготовка до його переведення в “холодний стан”.

Більше новин читайте в нашому Telegram

Про наслідки повідомляє видання The Washington Post, пишуть Львівські новини.

При зупинці всіх ядерних реакцій температура і тиск всередині реакторів поступово знижуються, що знижує необхідну інтенсивність водяного охолодження радіоактивного палива. Це найбезпечніший режим роботи атомної електростанції.

“Холодний стан надзвичайно знижує ризик розплавлення”, – розповів Стівен Арндт, президент американського ядерного товариства і вчений з Окріджської національної лабораторії США.

За словами Арндта, при зупинці всіх реакторів, якщо бойові дії або інші проблеми викличуть втрату зовнішнього живлення, у операторів станції буде більше часу для організації резервного джерела живлення для роботи систем охолодження, і навантаження на охолодження знизиться. Це тому, що тепло надходить від палива, яке розкладається, а не від активної реакції поділу.

“Щогодини ймовірність розплавлення палива стає все меншою і меншою”, – пояснив він.

Також Арндт стверджує, що системи охолодження необхідні для відпрацьованого ядерного палива, тобто палива, яке вже використовувалося в реакторах, але повинно зберігатися під водою до тих пір, поки воно не охолоне настільки, щоб його можна було винести за межі захисної оболонки реактора в сухе сховище.

Якщо ж зовнішнє електропостачання Запорізької АЕС знову відключиться, інженери мають у розпорядженні 20 аварійних резервних дизель-генераторів. МАГАТЕ заявило, що для підтримки безпеки потрібно тільки потужність від одного дизель-генератора на кожен реактор. Українська влада підрахувала, що у них достатньо дизельного палива для роботи систем безпеки протягом як мінімум 10 днів.

Читачам також цікаво:

Коментарі