19:18
19.01.2021

Відтепер обміняти валюту можна через термінали

Зробити це можна безготівковим способом

Національний банк дозволив банкам та небанківським фінустановам купувати іноземну валюту у населення у безготівковий спосіб за допомогою терміналів самообслуговування. Завдяки цьому, можна буде здійснювати  переказ коштів у іноземній валюті за межі України та отримувати їх з-за кордону за допомогою цифрових паспортів у мобільному застосунку “Дія”.

Про це йдеться у повідомленні від “Liga.net”.

Порядок проведення відповідних операцій буде наступним.

У термінал самообслуговування помістіть готівкові долари чи євро. Апарат обміняє їх за діючим курсом і зарахує гривневі кошти на поточний рахунок фізичної особи, яка здійснює операцію.

Поки не працює зворотна обмінна операція, тобто не можна помістити в термінал самообслуговування готівкові гривні та отримати на валютний рахунок іноземну валюту (або ж отримати інвалюту готівкою).

Обмінні операції здійснюватимуться з урахуванням вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу.

Зазначені зміни затверджені постановою НБУ №3 від 15 січня 2021 року та набули чинності з 17 січня.

Завдяки цій постанові, можна буде здійснювати  переказ коштів у іноземній валюті за межі України та отримувати їх з-за кордону за допомогою цифрових паспортів у мобільному застосунку “Дія” (там в електронному вигляді відображається інформація, яку містить ID-картка та біометричний закордонний паспорт громадянина України).

Крім того, Національний банк скасував низку обмежень на валютному ринку. Зокрема, регулятор зняв заборону для клієнтів – юридичних осіб на проведення операцій з продажу іноземної валюти на умовах “форвард”. Раніше їх проводили з метою хеджування (страхування) ризиків зміни курсу іноземної валюти за експортно-імпортними операціями.

НБУ також скасував заборону на операції фізичних осіб з купівлі та продажу іноземної валюти за гривні на умовах “форвард” та на розрахунки в іноземній валюті під час купівлі державних цінних паперів, номінованих у валюті.

Форвард – це валютна операція, яка фіксує зобов’язання клієнта придбати або продати іноземну валюту в певний час і на певних умовах у майбутньому з зафіксованим курсом. Такі операції здійснюються з метою хеджування ризиків зміни курсу однієї валюти до іншої.

Коментарі